Papanasi pufosi prajiti

Reteta de papanasi pufosi prajiti o am de la bunii nostri prieteni care ne-au invitat la o „degustare” de papanasi si unde i-am mancat pe toti. Au iesit atat de pufosi ca nu imi venea sa cred, i-am vazut initial in stadiul de aluat, apoi ca prin magie, in timp ce erau prajiti s-au umflat si in secunda urmatoare, se rasfatau pe farfurie, acoperiti cu o plapuma alba de smantana cu bordura de dulceata. Se pare ca mi-au placut mult daca am devenit asa poetica…

Vezi mai jos reteta rapida de papanasi pufosi prajiti cu multa dulceata si smantana si afla-i „secretul” la final, in Notitele retetei!

Reteta de Papanasi pufosi prajiti

Reteta de papanasi pufosi prajiti
Vote: 71
Evaluare: 4.24
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 8 papanasi
Preparare: 15 minute
Gatire: 20 minute

Ingredientele retetei de Papanasi pufosi prajiti

Cantitati de ingrediente pentru: papanasi
Reteta pentru papanasi:
  • 500 grame Branza de vaci (grasa)
  • 2 buc. Oua 
  • 100 grame Zahar 
  • 5 ml Esenta de vanilie (1 lingurita)
  • 200 grame Faina de grau 
  • 2 grame Bicarbonat de sodiu (1 lingurita)
  • 500 ml Ulei de floarea soarelui (pentru prajit)
Pentru servit:
  • 400 grame Smantana (cantitate pentru 8 papanasi)
  • 400 grame Dulceata de fructe de soc sau oricare alta dulceata (cantitate pentru 8 papanasi)

Instructiunile retetei de Papanasi pufosi prajiti

  1. Amesteca branza cu ouale, zaharul si esenta de vanilie.
  2. Separat, amesteca faina cu bicarbonatul.
  3. Combina faina cu amestecul de branza si amesteca totul foarte bine. Va rezulta un aluat lipicios, moale. Poti adauga o lingura de faina in plus daca aluatul este atat de moale incat nu se dezlipeste de pe maini.
  4. Framanta putin pe masa presarata cu faina, cat sa se omogenizeze. Nu framanta foarte mult, altfel nu vor mai fi pufosi.
  5. Imparte aluatul in 8 bucati mai mari si alte 8 bucati mai mici (cat o nuca). Bucatile mici vor deveni binecunoscuta bila a papanasilor, ce confera unui papanas atata farmec.
  6. Rotunjeste cu mainile infainate atat bucatile mari cat si cele mici, formand bile sferice. Bucatile mari aplatizeaza-le, iar cu degetele formeaza o gaura mai larga in mijlocul papanasului. Poti obtine acelasi rezultat daca tai cu o forma mai mare iar in mijloc cu o forma mai mica, ca in reteta de Gogosi la cuptor cu drojdie
  7. Pune la incins uleiul intr-o cratita, la foc mediu. Trebuie sa fie suficient, pentru ca papanasii se prajesc in baie de ulei. Cand este bine incins, pune cate doua sau trei bucati de papanasi, cate incap deodata in cratita insa trebuie sa ramana si suficient spatiu pentru ca se vor umfla.
  8. Prajeste pe rand toti papanasii impreuna cu bilele lor pana ce se rumenesc frumos, asa cum preferi sa fie: mai mult sau mai putin prajiti. Mai putin prajiti sunt mai fragezi, dar risti sa ramana cruzi ;-)
  9. Scoate papanasii prajiti pe un servet de hartie absorbant, pentru a elimina uleiul in exces.
  10. Serveste papanasii calzi, cu smantana din belsug si cu dulceata preferata! (noi ii preferam cu Dulceata de visine in sirop de zahar)

Notitele retetei de Papanasi pufosi prajiti

Papanasi pufosi prajitiSecretul unei retete reusite de papanasi pufosi prajiti este sa folosesti o branza de vaci dulce, grasa si cat mai uscata, fara zer. In cazul in care are zer nu e problema, doar pune-o la scurs intr-o strecuratoare si las-o asa, la temperatura camerei, vreo ora sau chiar doua.

In plus, pentru a varia putin reteta de papanasi pufosi prajiti poti sa faci schimbari in ceea ce priveste smantana si dulceata - vezi reteta asta, care este si ea delicioasa!

6 Comentarii

  1. Leo ?

    Azi am sa fac si eu reteta dv…sunt ani de cand nui fac sper sa mi iasa…

  2. nicoleta

    Tocmai am facut, dar nu mai sunt! S-au evaporat in 5 min! deliciosi!!!

    1. Alex

      Da, avem si noi problema asta cu papanasii. Acu’ apar – acu’ dispar! :-D

      1. rosella

        Poate ca papanasii au disparut, da nu burta

  3. Aura Popescu

    aoloo…….

  4. Alexandra Streinu

    f buni

Comentarea este inchisa.