Cartofi frantuzesti
Cartofi frantuzesti-o reteta savuroasa, cu ingrediente care se completeaza minunat: cartofi, oua, branza, smantana, carnati.
Portii Timp de preparare
6portii 20minute
Timp de gatire
60minute
Portii Timp de preparare
6portii 20minute
Timp de gatire
60minute
Ingrediente
Pregatire ingrediente cartofi frantuzesti
  • 1kg Cartofi albi(nu prea fainosi)
  • 16grame Sare de bucatarie(pentru pus la fiertul cartofilor)
  • 5buc Oua
  • 200grame Sunca de porcafumata, carnati sau kaiser
Asamblare cartofi frantuzesti
  • 10grame Unt 80% grasime(pentru uns tava)
  • 1gram Piper negrumacinat (un praf de piper)
  • 250grame Smantana
  • 2buc Oua
  • 150grame Branza telemea
  • 100grame Cascaval
Etape
  1. Spala bine cartofii si pune-i la fiert, in coaja, intr-o oala incapatoare, cu apa suficienta, cat sa treaca peste ei.
  2. Adauga si 2 lingurite de sare, in oala. Lasa cartofii la fiert pana cand incep sa se inmoaie si pot fi intepati usor cu furculita. Nu este necesar sa ii fierbi foarte mult pentru ca vor sta si la cuptor.
  3. Cat timp fierb cartofii, pune si ouale la fiert. Intr-o cratita incapatoare, pune la fiert apa (suficienta cat sa cuprinda ouale) si cand clocoteste, adauga-le. Tine-le la fiert timp de 10 minute. Dupa expirarea timpului, varsa apa din craticioara si pune apa rece peste oua, se vor curata mult mai bine astfel.
  4. Curata ouale de coaja si taie-le felii (rondele).
  5. Curata si cartofii de coaja dupa ce s-au racit si taie-i felii (rondele).
  6. Taie felii si sunca, carnatii sau kaizerul.
  7. Porneste cuptorul la 180 grade C sau la mediu – la cuptorul pe gaz.
  8. Ia un vas rezistent, pretabil pentru cuptor si unge-l cu unt.
  9. Asaza in vas un strat de felii de cartofi, presara putina sare (daca mai este necesar-cartofii au fiert cu sare).
  10. Adauga un strat de felii de oua, presara sare si un praf de piper.
  11. Pune un strat de sunca sau carnati sau kaizer.
  12. Daca ai folosit un vas mai mic si ti-au ramas oua si carnati, pune din nou un strat de cartofi, oua, carnati.
  13. Intr-un castron, amesteca bine smantana, cele doua oua si branza telemea.
  14. Adauga jumatate din amestec in tava, peste stratul de carnati.
  15. Mai pune un rand de cartofii felii (ultimul).
  16. Toarna pe toata suprafata restul de smantana cu telemea, ramasa.
  17. Pune vasul la cuptor, acoperit cu capac sau o folie de aluminiu pentru 30 minute.
  18. Intre timp, rade cascavalul.
  19. Scoate tava din cuptor, presara cascavalul ras pe toata suprafata si mai pune la cuptor pentru 10 minute, ca sa se gratineze cascavalul.
  20. Serveste cu smantana, adaugata suplimentar pe farfurie, sau ca atare!