Ciorba de perisoare
Portii Timp de preparare
10portii 30minute
Timp de gatire
90minute
Portii Timp de preparare
10portii 30minute
Timp de gatire
90minute
Ingrediente
Pentru ciorba
  • 200g Carne de porco felie de rasol cu os, pentru gust
  • 420g Cartofi albi2 bucati
  • 330g Ceapa3 bucati, medii
  • 240g Ardei gras rosu2 bucati
  • 120g Morcovi2 de marime medie
  • 100g Telina1 radacina mica
  • 60g Pastarnac1 radacina
  • 60g Patrunjel radacina1 radacina
  • 60g Bulion de tomate4 linguri
  • 50g Orez alb(optional)
  • 1l Bors
  • 1 Ou
  • 50g Leusteanverde
  • 50g Patrunjelverde
  • 18g Sare de bucatariecca 1 lingura, dupa gust
Pentru perisoare
  • 500g Carne de porctocata
  • 220g Ceapa2 bucati
  • 50g Orez alb
  • 1 Ou
  • 10g Cimbru uscat
  • 5g Piper negrumacinat
  • 10g Sare de bucatarievariaza, dupa gust
Etape
Preparare ciorba
  1. Curata bine rasolul si pune-l la fiert intr-o oala de 5-6 litri cu apa rece; noteaza ora la care le-ai pus la fiert!
  2. Scoate spuma cand se formeaza (de vreo 3 ori) si apoi adauga sarea (1 lingura), micsoreaza focul si lasa la fiert cu capac vreo 30 de minute
  3. Intre timp curata si taie radacinile de telina, patrunjel, pastarnac si morcovii
  4. Dupa vreo 30 de minute adauga in oala de ciorba radacinile curatate si taiate anterior; daca se opreste din fiert da focul mai mare cateva minute ca sa revina rapid la fiert
  5. Curata si toaca ceapa si ardeiul iute, apoi adauga-le si pe ele in oala de ciorba si pune capacul pentru a-si pastra aromele in interior; atentie la foc, trebuie sa clocoteasca incet sub capac
Preparare perisoare
  1. Amesteca bine ingredientele de perisoare (carnea tocata cu ceapa, orezul, oul si mirodeniile plus sarea)
  2. Separa bucati din compozitie si da-le forma de bila cu mainile ude, apoi pune-le pe o farfurie suficient de mare (ar trebui sa-ti iasa 25 – 30 de perisoare din cantitatile astea dar … gusturile nu se discuta :-) )
  3. Dupa cca. 60 de minute de la momentul punerii la fiert adauga perisoarele in ciorba pe rand, cu lingura, ca sa nu se „deterioreze”; urmareste spuma, si daca se formeaza scoate-o cu o spumiera; daca se opreste din fiert da focul mai tare din nou pentru cateva minute
Finisare
  1. Curata si taie cartofii cubulete de marima care iti place si adauga-i in ciorba dupa ~15 de minute de la momentul adaugarii perisoarelor
  2. Odata cu cartofii poti pune si orezul spalat in ciorba de perisoare
  3. Dupa inca 10 minute adauga bulionul si borsul; gusta cu grija din ciorba (frige!) si adauga buion, bors si sare cat este necesar ca sa aiba gust puternic, sarat-acrisor; ai grija cu sarea: poti adauga oricand inca un pic (chiar si in farfurie) insa daca ai pus prea multa nu o mai poti scoate de acolo :-)
  4. Amesteca oul cu putina sare intr-o farfurie si adauga-l si pe el in ciorba; lasa ciorba sa mai dea doua – trei clocote si opreste-i focul
  5. Taie marunt-marunt frunzele de leustean si patrunjel si adauga-le in ciorba dupa cateva minute dupa ce ai oprit focul
  6. Pune capacul si las-o sa se racoreasca un pic (30 de minute)
  7. Serveste calda, impreuna cu lingura sau doua de smantana si un ardei iute!