Ciorba radauteana
Portii Timp de preparare
10portii 30minute
Timp de gatire
60minute
Portii Timp de preparare
10portii 30minute
Timp de gatire
60minute
Ingrediente
  • 500g Piept de pui cu piele2 bucati, iese mai gustoasa cu piele si os
  • 400g Smantanagrasa
  • 150g Morcovi2 bucati
  • 150g Telina1 telina nu prea mare
  • 80g Patrunjel radacina1 radacina
  • 6g Sare de bucatarie
  • 3g Piper negru
  • 4 Galbenus de ou
  • 100g Faina de grau
  • 25g Ulei de floarea soarelui2 linguri, pentru prajit morcovul
Etape
  1. Pastreaza un morcov intreg si taie restul legumelor in cuburi destul de mari (sau lasa-le intregi daca vrei sa le scoti si sa faci ciorba radauteana fara legume)
  2. Intr-o oala incapatoare (eu folosesc de 5 litri) pune la fiert carnea si legumele (dar pastreaza deoparte un morcov intreg, il vom folosi mai tarziu); adauga si putina sare, dar nu foarte multa, astfel incat sa poti stabili cantitatea de sare la final
  3. Strange spuma cand se formeaza, pune capacul si lasa-le sa fiarba la foc mic vreo ora sau pana cand carnea este fiarta dar inca nu se desprinde singura in fasii sau de pe oase (daca folosesti piept cu os)
  4. Scoate carnea cu o spumiera si, cat e calda, desprinde pielea si oasele (cu grija sa nu ramana vreun os mititel in ciorba!)
  5. Taie carnea cuburi nu prea mici, perpendicular pe fibra. Sau poti sa o rupi fasii daca iti place un aspect mai rustic :-)
  6. Daca vrei sa ai o ciorba radauteana fara legume, acum e momentul sa le scoti cu o spumiera (sau poti sa le lasi .. chestie de gust)
  7. Adauga carnea taiata cubulete si completeaza cu apa cat consideri necesar (lasa loc pentru crema care va avea cca. o jumatate de litru), apoi pune la fiert la foc mic pana cand incepe sa clocoteasca usor
  8. Intre timp bate intr-un bol galbenusurile cu putina sare si piperul, apoi adauga smantana si apoi faina; amesteca bine pana cand obtii o crema omogena (daca e prea groasa subtiaza cu apa rece)
  9. Taie marunt morcovul pastrat crud (sau poti sa-l dai pe razatoarea mare) si prajeste-l in putin ulei pana cand isi schimba culoarea
  10. Pune morcovul prajit intr-un infuzor de mirodenii (in genul asta) sau mai simplu intr-un tifon legat si adauga-l in oala la fiert
  11. Folosind un polonic adauga zeama de la ciorba cate putina in bolul cu creama; amesteca si mai adauga pana cand crema devine lichida si calda; apoi toarna tot continutul bolului in oala cu ciorba
  12. Adauga sare cate putin si gusta cu atentie din ciorba radauteana; gustul trebuie sa fie pronuntat si destul de sarat, dar ai grija totusi sa nu pui prea multa sare (nu o mai poti lua inapoi :-) )
  13. Mai lasa ciorba maxim 5 minute la foc foarte mic; apoi poti sa servesti ciorba radauteana fierbinte, la masa. Poti adauga cateva frunze de patrunjel bine maruntite direct in farfurie. Ai grija sa nu lipseasca de pe masa un otet bun si un mujdei de usturoi concentrat!