Cosulet impletit din aluat
Portii Timp de preparare
1bucata 50minute
Timp de gatire Timp de asteptare
25minute 30minute
Portii Timp de preparare
1bucata 50minute
Timp de gatire Timp de asteptare
25minute 30minute
Ingrediente
  • 300grame Faina de grau
  • 1gram Sare de bucatarie(un praf)
  • 30ml Ulei de masline(sau de floarea soarelui)
  • 150ml Apa(in functie de faina)
Etape
  1. Amesteca faina cu sarea, apoi adauga uleiul, omogenizeaza si pune treptat apa si framanta pana obtii un aluat ferm dar modelabil.
  2. Lasa-l deoparte minim 30 minute, acoperit.
  3. Pregateste un bol (cel din imagine este micut) care sa poat fi folosit in cuptor si imbraca-l in folie de aluminiu.
  4. Din aluat, intinde o foaie, nu foarte groasa si taie fasii cat mai lungi si late de aproximativ 1 cm.
  5. Asaza bolul cu gura in jos si pune fasiile de aluat de-o parte si de alta a bolului. Spatiile dintre fasii nu trebuie sa fie prea mari, mai ales ca la baza bolului, spatiile goale se vor mari.
  6. Aplatizeaza baza cosuletului, astfel incat atunci cand il vei rasturna sa poata sta drept.
  7. Cu alta fasie de aluat, incepi impletirea pe orizontala, astfel: lipeste fasia de o alta verticala pe dedesubt apoi o vei trece imprejurul bolului, pe sub cate una din fasiile verticale, alternativ.
  8. Continua astfel pana la acoperirea totala a bolului.
  9. Taie excesul de aluat cu o foarfeca si aplatizeaza usor unde a fost facuta taietura.
  10. Pentru tortita cosuletului, fa o impletitura din 3 fasii de aluat si pune deasupra altui bol, asezat cu gura in jos, apoi taie excesul.
  11. Mai este necesara o impletitura (exact ca aceea pentru toarta) pentru marginea cosuletului. Pentru a se potrivi atunci cand o vei asambla, cerculetul impletit trebuie sa fie exact pe forma bolului asezat cu gura in jos dar nu in interiorul bolului nici in exteriorul lui, pentru ca nu se va mai potrivi atunci cand vei asambla.
  12. Pune la copt pentru 15-20 minute la 180 grade C sau atat cat este necesar sa se coaca, in functie de cat de subtire a fost taiata foaia de aluat . Nu trebuie sa fie prea copt pentru ca va deveni foarte casant.Daca nu ai mai multe boluri identice, poti coace pe rand si folosesti acelasi bol.
  13. Dupa coacere, lasa la racit si scoate din forme. Asambleaza cosuletul lipind marginea si tortita cu bucatele mici de aluat crud apoi mai pune totul la copt 5-10 minute.
  14. Umple cosuletul cu fursecuri sau orice altceva iti place, dar nu uita ca este totusi fragil si nu este bine sa pui lucruri prea grele.