Fursecuri cu gem si nuca
Portii Timp de preparare
30bucati 5minute
Timp de gatire Timp de asteptare
30minute 30minute
Portii Timp de preparare
30bucati 5minute
Timp de gatire Timp de asteptare
30minute 30minute
Ingrediente
  • 200grame Unt 80% grasimela temperatura camerei
  • 100grame Zahar
  • 1lingurita Zahar vanilat
  • 1lingurita Esenta de vanilie
  • 1buc. Oua
  • 300grame Faina de grau
  • 180grame Miez de nuca
  • 1ceasca Gem de visinesau orice gem sau dulceata doresti
Etape
  1. Bate untul cu zaharul, esenta de vanilie si zaharul vanilat cu mixerul pana cand arata ca o spuma. Untul poti sa il pui 30 secunde la microunde pe treapta cea mai mica, daca nu l-ai avut la temperatura camerei. Atentie insa sa nu il fierbi.
  2. Separa albusul de galbenus si adauga doar galbenusul.
  3. Incorporeaza faina si vei obtine un aluat destul de moale. Lasa-l pentru 30 minute in frigider si se va intari suficient de bine pentru modelaj.
  4. Marunteste miezul de nuca cu un cutit si preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius.
  5. Pregateste o forma cat mai mare pentru cuptor si acopera cu hartie pentru copt. Este mai buna varianta cu hartie pentru copt decat tapetarea cu faina pentru ca daca folosesti dulceata, se mai prelinge si se vor lipi atat de bine de tava ca iti va trebui ceva mecanizat sa le scoti de acolo. (Din experienta proprie, desigur!)
  6. Intre timp, cat ti-am povestit despre esecurile mele gastronomice, s-a intarit si aluatul asa ca scoate-l din frigider si bate usor albusul de ou.
  7. Formeaza bile din aluat de dimensiunea unei nuci si da-le prin albusul de ou apoi prin nuca maruntita. Daca vrei sa iti iasa egale, portioneaza cu ajutorul unei linguri de inghetata sau o lingurita dozatoare pentru cafea sau orice altceva ai prin casa.
  8. Fa o adancitura in fiecare bila cu degetul (fara a aplatiza bila) si pune gemul sau dulceata. Alege totusi un gem sau dulceata cat mai putin lichida.
  9. Daca ti-a venit cumva ideea sa faci 2 in 1 (asa cum mi-a venit mie), adica sa combini albusul cu nuca maruntita, te-as sfatui sa nu o faci pentru ca nu iese atat de bine rezultatul final. Se lipesc si arata mai putin spectaculos. Acum daca ti-am spus sa nu faci asa, probabil vei face, eu cel putin as fi tare tentata…
  10. Pune la cuptor 30 minute la 180 grade celsius sau pana cand se rumenesc.