Scoate untul din frigider pentru ca ai nevoie de el la temperatura camerei.
Intr-un bol mai mic faramiteaza cu degetele drojdia si adauga din cantitatile din reteta urmatoarele: 3 linguri de faina, 5 linguri de apa calda, 1 lingura de zahar, apoi amesteca foarte bine, pana cand nu mai sunt aglomerari in compozitie.
Pune acest bol acoperit, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, de exemplu in cuptorul cu microunde (fara sa il pornesti) sau intr-un dulap inchis.
Lasa-l pana cand formeaza bule de aer si isi dubleaza volumul (15-20 minute).
Intr-un bol mai mare, amesteca faina, zaharul, sarea si coaja rasa de lamaie.
Cand maiaua de drojdie este gata, pune in bolul mare cu faina, impreuna cu oul, untul si laptele dulce.
Framanta aluatul (in jur de 10 minute) pana cand se formeaza o coca potrivit de moale.
Depoziteaza aluatul acoperit, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana cand va creste. In medie cam o ora.
Aluatul este suficient de crescut cand si-a dublat volumul.
Cand este gata, preincalzeste cuptorul la 180 grade C si pregateste o tava intinsa, pentru cuptor. Eu nu am tapetat-o cu nimic, pentru ca nu a fost necesar, gogosile avand grasime in compozitie, nu s-au lipit.
Mai framanta putin coca si intinde o foaie groasa (1 cm grosime) pe masa.
Taie forme rotunde in aluat cu gura unui pahar sau alta forma.
In mijlocul fiecarei gogosi, mai taie un cerc cu gura unui pahar mai mic. Eu am folosit un suport pentru ou :)
Pune pe o farfurie intinsa ornamentul de zahar cat mai imprastiat. Trece fiecare gogoasa prin acesta, pe o singura parte sau chiar pe ambele, dupa cum preferi, apoi pune-le in tava pentru cuptor.
Pune la cuptor pentru 10-15 minute sau pana cand este gata, dar nu lasa prea mult pentru ca vor deveni uscate si nu vor mai fi pufoase.