Gogosi pufoase
Gogosi pufoase si aromate, dospite, o reteta traditionala, explicata pas cu pas.
Portii Timp de preparare
20bucati 20minute
Timp de gatire Timp de asteptare
10minute 120minute
Portii Timp de preparare
20bucati 20minute
Timp de gatire Timp de asteptare
10minute 120minute
Ingrediente
  • 500grame Faina de grau
  • 270ml Lapte dulce(o ceasca, nu prea mare)
  • 60grame Zahar
  • 25grame Drojdie proaspata
  • 40grame Unt 80% grasime(2 linguri de unt)
  • 2buc Oua
  • 15grame Rom(o lingura sau in lipsa romului, coniac)
  • 5grame Sare de bucatarie(o lingurita rasa)
  • 2grame Esenta de vanilie(jumatate de lingurita)
  • 1litru Ulei de floarea soarelui(pentru prajit sau untura)
  • 40grame Zahar pudravanilat (doua linguri cu varf pentru presarat)
Etape
  1. Cerne faina intr-un vas (ca sa se aereze).
  2. Trage faina inspre peretii vasului, asa incat sa rezulte un loc gol in mijlocul fainii.
  3. Incalzeste putin laptele cat sa fie suportabil pentru deget, nu trebuie sa fie fierbinte.
  4. Amesteca bine laptele caldut cu zaharul.
  5. Ia o lingura de lapte caldut cu zahar, pune peste drojdie si amesteca ca sa se desfaca aceasta, apoi toarna in mijlocul fainii.
  6. Mai adauga untul topit, ouale, romul, sarea, esenta de vanilie.
  7. Cu un tel, amesteca usor, incorporand treptat si faina de pe margini, pana cand se desfac toate cocoloasele iar aluatul este bine legat.
  8. Framanta aluatul putin pe masa cat sa se uniformizeze dar cu grija sa nu inglobezi faina suplimentar, apoi lasa-l pe masa intr-un vas acoperit cu folie alimentara sau cu un prosop curat sa creasca in jur de o ora.
  9. Taie aluatul in 20 bucati mici si formeaza din fiecare bucata bile rotunde, cu ajutorul palmelor.
  10. Cand toate bilele sunt formate, acopera-le cu un prosop si mai lasa-le la crescut cam o ora.
  11. Pune uleiul la incins, la foc mediu, intr-o cratita cu gura mai larga.
  12. Cand incepe sa se incinga, (uleiul nu trebuie sa fie foarte incins pentru ca gogosile se vor arde instant) adauga prima bila de aluat si daca incepe sa sfaraie, mai pune alte bile de aluat, atat cat sa incapa in cratita dar sa ramana si spatii intre ele ca sa le poti intoarce.
  13. Cand incep sa se rumeneasca, intoarce gogosile si supravegheaza-le permanent pentru ca se prajesc foarte repede.
  14. Pregateste o farfurie cu un servet absorbant si scoate gogosile cu o spumiera, pe servet, ca sa absoarba excesul de ulei.
  15. Asaza-le unele peste altele, pudreaza-le cu zahar pudra vanilat si savureaza!