Prajitura Alba ca Zapada
Portii Timp de preparare
33bucati 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
30minute 8ore
Portii Timp de preparare
33bucati 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
30minute 8ore
Ingrediente
foi prajitura Alba ca Zapada
  • 2buc Oua
  • 95grame Lapte dulce(10 linguri)
  • 140grame Zahar(10 linguri)
  • 55grame Ulei de floarea soarelui(10 linguri)
  • 500grame Faina de grau
  • 5grame Bicarbonat de sodiu(1 lingurita rasa)
  • 5grame Esenta de vanilie(1 lingurita)
crema prajitura Alba ca Zapada
  • 120grame Faina de grau(10 linguri)
  • 215grame Zahar(ajusteaza in functie de cat de dulce iti place)
  • 15grame Coaja rasa de lamaie(de la 2 lamai)
  • 1litru Lapte dulce
  • 200grame Unt 80% grasime
  • 40grame Zeama de lamaie(de la o lamaie)
  • 5grame Esenta de vanilie(o lingurita)
pentru presarat deasupra prajiturii Alba ca Zapada
  • 50grame Zahar pudra(3 linguri)
Etape
Pregatire foi prajitura Alba ca Zapada
  1. Intr-un castron potrivit pentru a face aluat, pune ouale, zaharul, uleiul, si amesteca foarte bine pana cand se dizolva zaharul.
  2. Adauga laptele si amesteca bine.
  3. Pune bicarbonatul intr-un bol mic, adauga o lingurita de zeama de lamaie si amesteca pana cand se dizolva. Va face putina spuma, nu este nici o problema, este normal.
  4. Adauga bicarbonatul dizolvat, in compozitie.
  5. Adauga faina treptat, cate o lingura si amesteca cu un tel, pana cand o incorporezi pe toata. La un moment dat nu vei mai putea folosi telul pentru ca devine foarte vascoasa. Amesteca cu mana.
  6. Framanta bine aluatul cu mana pana cand se formeaza o coca moale dar nu se mai lipeste de maini. Poti pune aluatul pe masa ca sa il framanti mai usor dar nu presara decat un praf fin de faina pe masa, pentru ca faina de pe masa se incorporeaza in aluat iar acesta va deveni prea tare.
  7. Lasa aluatul pentru jumatate de ora, pe masa, bine acoperit cu un prosop curat sau invelit in folie alimentara.
  8. Pregateste sa ai la indemana o tava clasica pentru cuptor.
  9. Preincalzeste cuptorul la 180 grade C, sau mediu pentru cuptor pe gaz.
  10. Ia aluatul si imparte-l in 3 parti egale. Poti cantari aluatul si apoi sa imparti la 3, ca sa poti sa imparti perfect in 3, ca foile sa iasa egale. Pastreaza in permanenta aluatul acoperit cat timp intinzi foile.
  11. Pregateste o hartie de copt si taie pe dimensiunea fundului tavii de cuptor. Tot atat de mare va trebui sa fie si foaia.
  12. Pune hartia de copt de masa, ia o bucata de aluat din cele 3 si intinde direct pe hartia de copt o foaie patrata, de dimensiunea tavii de cuptor.
  13. Pentru a sta hartia de copt stabila pe masa in timp ce intinzi foaia, pune pe masa sub hartie, in cele 4 colturi o picatura de ulei sau o ciupitura din aluat, ca sa se lipeasca putin hartia de masa.
  14. Foaia de aluat trebuie intinsa foarte bine, uniform pana la capete si trebuie sa fie cat mai subtire, asa incat prajitura taiata in sectiune sa aiba stratul de foaie cat stratul de crema. O poti intepa cu furculita pe toata suprafata ca sa nu se umfle pe alocuri la copt.
  15. Taie excesul de aluat si cu tot cu hartia de copt transfera in tava. Poti coace foaia in tava sau pe dosul tavii. Eu am copt pe dosul tavii ca asa m-am obisnuit insa mi se pare mai bine in tava pentru ca la copt foaia se mai intinde si formeaza niste margini dupa forma tavii de copt. Apoi este mai greu sa le suprapui.
  16. Pune tava cu foaia in cuptorul incins timp de 8-10 minute, pana ce incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Foaia nu trebuie sa se rumeneasca foarte tare. Atunci cand incepe sa se coloreze, trebuie scoasa din cuptor.
  17. Scoate foaia din cuptor si pune-o la racit pe un tocator mare. In aceasta faza foaia este ca de tabla, foarte tare. Manevreaza cu deosebita grija pentru ca este foarte casanta si fragila. Se crapa imediat.
  18. Repeta operatiunea si cu celelalte 2 foi ramase.
  19. Foile coapte le poti pune sa se raceasca unele peste altele.
Preparare crema prajitura Alba ca Zapada
  1. Scoate untul de la frigider ca sa se inmoaie.
  2. Intr-un ibric incapator pune faina, zaharul si coaja rasa de lamaie.
  3. Amesteca cu telul, apoi adauga cate putin lapte si amesteca. Continua tot asa, dar la inceput pune laptele cate putin si amesteca, ca sa se dizolve toate aglomerarile de faina. Dupa aceea poti pune mai mult lapte deodata.
  4. Pune ibricul pe foc mediu spre mic si amesteca continuu, pana cand incepe sa se ingroase crema. Trebuie amestecat in permanenta pentru ca incepe sa se lipeasca de fund si se arde. Toata operatiunea dureaza 10-15 minute.
  5. Cand crema s-a ingroasat astfel incat sa alunece greu de pe tel, ia de pe foc si adauga zeama de lamaie. Amesteca din nou.
  6. Lasa crema la racit si cand are temperatura suportabila pentru deget (nu mai fierbinte pentru ca se taie crema) adauga untul cate putin, amestecand mereu.
  7. Adauga esenta de vanilie si amesteca bine. Poti pune si putina esenta de lamaie.
Asamblare prajitura Alba ca Zapada
  1. Poti asambla prajitura Alba ca Zapada pe un tocator mare sau in tava in care ai copt foile. Eu am folosit un tocator pentru ca la final am putut taia mult mai comod prajitura pe el.
  2. Pune o folie de plastic de bucatarie in tava sau tocator si pune o foaie de prajitura.
  3. Adauga jumatate din crema si intinde un strat uniform asa incat sa acopere toata foaia. Niveleaza bine cu o spatula. Cand vei taia prajitura, daca stratul nu este uniform, se va vedea in sectiune.
  4. Pune urmatoarea foaie peste crema si asaz-o in asa fel incat sa se suprapuna foarte bine peste prima.
  5. Din nou crema, intinsa foarte bine si ultima foaie.
  6. Imbraca prajitura in folie si pune ceva greu peste ea. De exemplu un tocator sau tava si peste aceasta o greutate in mijloc.
  7. Lasa prajitura Alba ca Zapada peste noapte.
  8. A doua zi, scoate folia si portioneaza prajitura in forma patrata, dreptunghiulara sau romburi. Eu stiu prajitura Alba ca Zapada taiata in romburi asa ca tot astfel am taiat-o si eu. Pentru a vedea cum se taie in romburi, citeste mai jos.
Cum se taie prajitura in romburi
  1. Mai intai taie prajitura in linii paralele, cat mai drepte cu putininta, de sus pana jos. Le poti masura, ca sa iasa egale. Este important sa fie egale pentru ca vor iesi romburile frumoase.
  2. Dupa care, incepand din mijloc, taie pe diagonala.
  3. Taie din nou intr-o parte si in alta a diagonalei, deasemeni liniile sa fie drepte si egale intre ele. Poti masura.
  4. Continua astfel pana cand ai taiat toata prajitura. Da deoparte bucatile mici de pe margini si pune-le pe celelalte pe un platou.