Prajitura cu mere
Portii Timp de preparare
20bucati 15minute
Timp de gatire
50minute
Portii Timp de preparare
20bucati 15minute
Timp de gatire
50minute
Ingrediente
Pentru umplutura de mere
  • 2kg Mere
  • 200g Zahar
  • 80g Miez de nuca
  • 10g Coaja rasa de lamaie(de la 1 lamaie)
  • 1g Scortisoara pudra
Pentru aluatul fraged
  • 500g Faina de grau
  • 250g Unt 80% grasime(poti inlocui cu ~150g untura)
  • 120g Zahar pudra
  • 20g Zahar vanilat(2 plicuri)
  • 2 Oua
  • 2 Galbenus de ou
  • 10g Coaja rasa de lamaie
  • 1g Sare de bucatarie
Etape
Prepararea aluatului fraged
  1. Pune toate ingredientele aluatului direct din frigider intr-un vas incapator si framanta putin, doar pana se amesteca. Pentru a fi cat mai fraged aluatul trebuie preparat rece, din ingrediente reci!
  2. Imparte aluatul in 2 jumatati si impacheteaza-le pe fiecar intr-o folie de plastic alimentar
  3. Pune cele 2 bucati de aluat fraged impachetate la frigider pentru cel putin 1 ora (dar le poti lasa si peste noapte daca te-ai luat cu facebook-ul si s-a facut seara :-D )
Prepararea umpluturii de mere
  1. Dupa trecerea timpului de asteptare de 1 ora pentru aluat, toaca miejii de nuca grosier cu un cutit
  2. Spala merele si curata-le de coaja
  3. Rade merele pe razatoarea mare si lasa-le la scurs maxim 10 minute intr-o strecuratoare (mai mult de 10 minute merele vor oxida – se vor inchide la culoare)
Montarea prajiturii cu mere
  1. Incalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius, sau la mediu pe gaze
  2. Intre timp pregateste o tava mare de cuptor si taie o hartie de copt ceva mai mare decat tava
  3. Scoate una din bucatile de aluat din frigider si intinde-o pe hartia de copt asezata pe masa, lasand ceva margini libere hartiei astfel incat aluatul sa fie cam de dimensiunea tavii
  4. Pune hartia de copt cu foaia de aluat cu tot in tava de copt (hartia in jos, pe tava)
  5. Inteapa foaia de aluat cu furculita pe toata suprafata astfel incat foaia de aluat sa nu se umfle la copt
  6. Amesteca merele cu nuca taiata si pune-le peste foaia de aluat
  7. Amesteca zaharul cu scortisoara si cu coaja rasa de lamaie si presara-le uniform deasupra stratului de mere
  8. Cu o furculita sau o spatula preseaza si niveleaza stratul de mere acoperit cu zahar, scortisoara si coaja de lamaie
  9. Scoate cel de-al doilea aluat din frigider si intinde-l pe o foaie de copt astfel incat sa fie cam de dimensiunea tavii sau putin mai mare
  10. Potriveste o margine a aluatului la o margine a tavii si ruleaza-l astfel incat sa-l rastorni de pe hartie peste umplutura de mere din tava. Operatia asta merge mai usor daca folosesti sucitorul. La final inlatura hartia de deasupra
  11. Inteapa aluatul cu furculita astfel incat sa nu se umfle la copt; apoi unge prajitura cu mere cu ou (poti folosi albusul ramas)
  12. Pune la cuptor prajitura cu mere, la 170 de grade Celsius si las-o sa se coaca aproximativ 50 de minute
  13. Scoate prajitura cu mere de la cuptor si pudreaz-o cu zahar pudra cat e calda; apoi las-o sa se raceasca inainte sa o scoti din tava
  14. Taie prajitura cu mere pe hartia de copt si muta bucatile pe un platou frumos :-) Prajitura cu mere este mai buna rece, a 2-a zi!