Sarmale
Sarmale- reteta clasica cu un singur secret: dupa fierbere, lasa sarmalele la cuptor pana cand se subtiaza varza si se taie usor cu furculita
Portii Timp de preparare
34bucati 60minute
Timp de gatire
120minute
Portii Timp de preparare
34bucati 60minute
Timp de gatire
120minute
Ingrediente
  • 2kg Varza murata(o varza mai mare)
  • 800grame Carne de porc(mai grasa)
  • 500grame Carne de vita
  • 50grame Paine alba(2 felii)
  • 30grame Ulei de floarea soarelui(2 linguri pentru prajit ceapa))
  • 100grame Orez alb
  • 240grame Ceapa(3 cepe )
  • 2grame Sare de bucatarie(dupa gust-doar daca mai este necesar)
  • 2grame Piper negrumacinat (un praf de piper)
  • 20grame Marar(o legatura)
  • 1grame Cimbru uscat(o lingurita)
  • 100grame Bulion de tomate
Etape
Pregatire varza pentru sarmale:
  1. Pune varza la desarat intr-un vas cu multa apa. Cel mai bine este ca frunzele de varza sa fie desfacute. Schimba apa la o ora pana cand nu mai este nici foarte acra si nici sarata.
  2. Pregateste foile de varza pentru sarmale, eliminand cotorul si nervurile foarte groase.
  3. Taie frunza de varza in jumatati, sau chiar in trei, depinde cat este de mare.
  4. Pune frunzele unele peste altele, intr-un vas cu pereti mai inalti ca sa nu se scurga.
Pregatire carne pentru sarmale:
  1. Toaca carnea pe sita medie (daca nu este gata tocata) impreuna cu painea inmuiata in apa si bine stoarsa. Daca ai carnea gata tocata, faramiteaza bine painea si pune-o peste carne, intr-un vas incapator.
  2. Taie ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins.
  3. Cat timp se prajeste ceapa, spala orezul si scurge-l bine intr-o sita.
  4. Cand ceapa devine lucioasa, adauga orezul si caleste-l usor. Adauga 2-3 linguri de apa, mai amesteca de cateva ori si i-a de pe foc.
  5. Pune orezul peste carne, adauga piper, marar proaspat taiat si sare doar daca crezi ca mai este necesar, in functie de cum s-a desarat varza.
  6. Amesteca totul foarte bine.
  7. Pune pe masa cate o frunza de varza si pune cate o lingura din compozitia de carne. Ruleaza carnea in frunza de varza si impinge capetele in interiorul ruloului-sarma astfel obtinut, ca sa nu se imprastie carnea la fiert.
  8. Ruleaza sarmale astfel pana la finalizarea compozitiei de carne.
  9. Din varza ramasa si cotoare, taie fasii subtiri si pune pe fundul oalei inainte de a pune sarmalele, ca acestea sa nu se lipeasca.
  10. Adauga sarmalele in oala, asezandu-le dinspre peretele oalei catre interior, in straturi, unele peste altele.
  11. Adauga bulionul peste sarmale, in oala, cimbrul si completeaza cu apa cat sa cuprinda sarmalele.
  12. Pune oala la fiert, la foc potrivit, acoperita cu un capac.
  13. Fierbe sarmalele pana cand este carnea fiarta, la fel si orezul.
  14. Pune oala fara capac, in cuptorul incins la mediu, pana cand varza de la sarmale devine subtire, aproape transparenta.
  15. Atunci sarmalele sunt cu adevarat delicioase!!!
  16. Serveste sarmalele cu smantana deasupra si cu mamaliguta calda!