Tort cu gelatina si portocale
Portii Timp de preparare
8portii 15minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40minute 4ore
Portii Timp de preparare
8portii 15minute
Timp de gatire Timp de asteptare
40minute 4ore
Ingrediente
Pentru blat:
  • 1buc. Portocale
  • 2buc. Oua
  • 150grame Zahar
  • 80grame Unt 80% grasime
  • 300grame Faina de grau
  • 1plic Praf de copt
  • 50grame Miez de nuca
Pentru jeleu:
  • 1litru Apa
  • 200ml Suc de portocale
  • 250ml Sirop de trandafiri(sau alt sirop foarte aromat)
  • 2linguri Esenta de portocale
  • 5linguri Zeama de sfecla rosie(sau alt colorant)
  • 3plicuri Gelatina(fiecare plic incheaga 0.5 l de lichid)
Etape
Pentru blat:
  1. Rade coaja de la portocala si stoarce sucul acesteia. Lasa untul la temperatura camerei.
  2. Preincalzeste cuptorul la 180 grade C si tapeteaza o forma pentru tort, cu peretii detasabili.
  3. Amesteca cu mixerul ouale cu zaharul si untul moale, pana se spumeaza putin, apoi adauga coaja rasa si sucul de la o portocala.
  4. Incorporeaza faina, praful de copt si miezul de nuca.
  5. Pune la cuptor pentru 30 minute apoi verifica cu scobitoarea.
  6. Scoate blatul din cuptor si lasa-l la racit, fara a scoate din forma.
Pentru jeleu:
  1. Din litrul de apa, pastreaza cat este necesar pentru prepararea gelatinei.
  2. Amesteca bine restul de ingrediente, inclusiv colorantul. Daca consideri ca nu este suficient de dulce (in functie de sirop), suplimenteaza cu sirop sau adauga zahar dar dizolvat in lichid.
  3. Prepara gelatina conform instructiunilor, apoi incorporeaza in lichidul pentru jeleu.
  4. Toarna lichidul peste tort si pune la frigider pana la inchegarea completa.
Pentru ornament:
  1. Scoate tortul din forma cu atentie, cand vei desface clema formei de copt, este posibil sa apara o mica fisura in jeleu. Daca se intampla asta, cu un cutit ascutit, desfa usor pe margini.
  2. Pune tortul pe un platou si decoreaza cu felii de portocale si cateva frunze de mandarine.
  3. Serveste cu placere!