Tort de ciocolata
Un tort de ciocolata simplu de facut, pentru iubitorii ciocolatei. Ciocolata in blat, ciocolata in crema, ingredientul suprem al deliciului.
Portii Timp de preparare
8portii 40minute
Timp de gatire
30minute
Portii Timp de preparare
8portii 40minute
Timp de gatire
30minute
Ingrediente
Blat tort de ciocolata
  • 125grame Unt 80% grasime
  • 250grame Ciocolata de menaj neagra
  • 6buc Oua
  • 200grame Zahar pudra
  • 60grame Faina de grau
  • 15ml Coniac(o lingura)
Crema tort de ciocolata
  • 360ml Frisca lichida(smantana dulce)
  • 440grame Ciocolata(de buna calitate cu continut ridicat de cacao dar nu amaruie pentru ca in crema nu se adauga zahar)
  • 15ml Coniac(o lingura)
Etape
Blat tort de ciocolata
  1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade C sau mediu si tapeteaza cu hartie de copt o forma pentru tort.
  2. Intr-o craticioara sau ibric, topeste la foc mic 125 grame unt si ciocolata de menaj, amestecand continuu. Lasa deoparte.
  3. Separa ouale si freaca galbenusurile cu zaharul pana cand arata ca o crema.
  4. Incorporeaza in galbenusuri crema de unt topit cu ciocolata. Aceasta trebuie sa aiba o temperatura suportabila pentru deget, sa nu fie fierbinte.
  5. Adauga si o lingura de coniac si amesteca.
  6. Adauga faina, incorporeaza complet, amestecand usor.
  7. Bate albusurile spuma pana cand isi maresc volumul si au consistenta ferma.
  8. Incorporeaza si albusurile in compozitia de galbenusuri, de sus in jos.
  9. Toarna compozitia in forma si pune la cuptor pentru 25-30 minute.
  10. Cand este gata, verifica cu scobitoarea, scoate din cuptor si lasa blatul sa se raceasca in tava.
Crema tort de ciocolata
  1. Intr-o alta craticioara incalzeste smantana pana la punctul de fierbere dar nu trebuie sa clocoteasca, adauga ciocolata rupta in bucatele si amesteca pana cand se topeste ciocolata.
  2. Ia de pe foc si adauga cealalta lingura de coniac. Amesteca bine si lasa crema de ciocolata sa se raceasca.
Asamblare tort de ciocolata
  1. Taie blatul in 2 sau in 3, depinde de forma folosita, daca blatul a iesit mai inalt, il poti taia in 3 parti.
  2. Pune prima foaie de blat (cea care a fost prima cand era blatul in cuptor, pentru ca poate se mai arde sau nu creste uniform) pe platoul de servire.
  3. Adauga un strat generos de crema si niveleaza cu o spatula. Ai grija cata crema folosesti, ca sa iti ajunga si pentru a imbraca tortul.
  4. Pune urmatoarea foaie de blat, apoi crema si tot asa. Ultima foaie trebuie sa fie cea care a fost pe fundul blatului cand era in cuptor.
  5. Imbraca tortul in crema ramasa si cu lingura deniveleaza usor crema, sa arate „ciufulita”.
  6. Pune tortul la rece si lasa-l minim 6 ore inainte de servire.