Ciorba de burta
Felul
Supe/ciorbe
Bucataria
Romaneasca
Tipul
Fara restrictii
,
Simple
Portii
Timp de preparare
8
portii
20
minute
Timp de gatire
1
ora
Portii
Timp de preparare
8
portii
20
minute
Timp de gatire
1
ora
Ingrediente
Pentru ciorba de burta:
1
kg
Burta de vita
4
litri
Apa
1.2
kg
Oase de vita
(genunchi de vita)
200
grame
Telina
(un sfert de telina mai mare)
135
grame
Morcovi
(1 buc.)
100
grame
Patrunjel radacina
(1 buc.) sau pastarnac
grame
Piper negru
(20 boabe)
2
buc.
Foi de dafin
2
buc.
Galbenus de ou
2
linguri
Otet din vin
1
lingurita
Sare de bucatarie
Pentru dressing, pentru 8 portii:
200
grame
Smantana
35
grame
Usturoi
(8 catei mari)
Etape
Pentru ciorba de burta:
Curata burta de vita de toate pielitele si resturi, pana cand burta ramane perfect alba si perfect curata. Poti folosi sare sau o perie.
Curata si spala genunchiul de vita foarte bine.
Curata legumele si taie-le cuburi mari.
Pune burta de vita si genunchiul la fiert, in 4 litri de apa rece, cu o lingurita rasa de sare. Adauga si legumele.
Curata spuma care apare deasupra apei.
Poti fierbe la presiune cam o ora sau simplu, la foc mediu in jur de doua ore. Burta este fiarta cand este moale si se taie usor.
Scoate burta din oala, lasa-o sa se raceasca usor apoi taie in forma de taitei mai grosi, la fel si carnea de pe picior.
Strecoara zeama in care au fiert, apoi pune-o din nou pe foc si lasa sa mai dea cateva clocote, apoi ia de pe foc.
Pune burta de vita si carnea taiata inapoi in oala dar si legumele fierte.
Separa galbenusurile de albusuri, amesteca-le bine cu cele doua linguri de otet si amesteca cate putin cu ciorba din oala.
Daca este necesar, mai adauga sare si otet (in functie de gust) si gata cu ciorba de burta.
Ciorba de burta in reteta originala se consuma ca atare insa dressingul de smantana si usturoi o face si mai buna.
Pentru dressing:
Curata cateii de usturoi si zdrobeste-i.
Freaca-i cu un praf de sare, apoi adauga smantana.
Serveste la masa langa ciorba de burta.