Ciorba de burta
Portii Timp de preparare
8portii 20minute
Timp de gatire
1ora
Portii Timp de preparare
8portii 20minute
Timp de gatire
1ora
Ingrediente
Pentru ciorba de burta:
  • 1kg Burta de vita
  • 4litri Apa
  • 1.2kg Oase de vita(genunchi de vita)
  • 200grame Telina(un sfert de telina mai mare)
  • 135grame Morcovi(1 buc.)
  • 100grame Patrunjel radacina(1 buc.) sau pastarnac
  • grame Piper negru(20 boabe)
  • 2buc. Foi de dafin
  • 2buc. Galbenus de ou
  • 2linguri Otet din vin
  • 1lingurita Sare de bucatarie
Pentru dressing, pentru 8 portii:
  • 200grame Smantana
  • 35grame Usturoi(8 catei mari)
Etape
Pentru ciorba de burta:
  1. Curata burta de vita de toate pielitele si resturi, pana cand burta ramane perfect alba si perfect curata. Poti folosi sare sau o perie.
  2. Curata si spala genunchiul de vita foarte bine.
  3. Curata legumele si taie-le cuburi mari.
  4. Pune burta de vita si genunchiul la fiert, in 4 litri de apa rece, cu o lingurita rasa de sare. Adauga si legumele.
  5. Curata spuma care apare deasupra apei.
  6. Poti fierbe la presiune cam o ora sau simplu, la foc mediu in jur de doua ore. Burta este fiarta cand este moale si se taie usor.
  7. Scoate burta din oala, lasa-o sa se raceasca usor apoi taie in forma de taitei mai grosi, la fel si carnea de pe picior.
  8. Strecoara zeama in care au fiert, apoi pune-o din nou pe foc si lasa sa mai dea cateva clocote, apoi ia de pe foc.
  9. Pune burta de vita si carnea taiata inapoi in oala dar si legumele fierte.
  10. Separa galbenusurile de albusuri, amesteca-le bine cu cele doua linguri de otet si amesteca cate putin cu ciorba din oala.
  11. Daca este necesar, mai adauga sare si otet (in functie de gust) si gata cu ciorba de burta.
  12. Ciorba de burta in reteta originala se consuma ca atare insa dressingul de smantana si usturoi o face si mai buna.
Pentru dressing:
  1. Curata cateii de usturoi si zdrobeste-i.
  2. Freaca-i cu un praf de sare, apoi adauga smantana.
  3. Serveste la masa langa ciorba de burta.