80grameTelina(1 bucata mica si tulpina daca gasesti)
70grameMorcovi(1 bucata)
70grameArdei gras rosu(1 bucata)
80grameCeapa(1 bucata)
30grameUlei de floarea soarelui(2 linguri)
1kgTomate (rosii)(bine coapte)
60grameOrez alb
20gramePatrunjel(1 legatura) sau leustean
3grameSare de bucatarie(dupa gust)
1gramePiper negru(un praf de piper, optional, pentru servire)
Etape
Curata legumele: telina, morcovul, ardeiul si ceapa, apoi taie-le in bucatele potrivite, nu foarte marunt, cu exceptia cepei.
Taie ceapa marunt si caleste-o in uleiul incins direct in oala/cratita in care vei face ciorba. Alege un vas incapator, pe langa un litru de apa, va trebui sa incapa si un kg de rosii.
Cand ceapa devine lucioasa, adauga si legumele si caleste-le bine ca sa isi dezvolte aroma.
Adauga apa (cam un litru) si lasa sa fiarba pana cand legumele sunt moi.
Separat fierbe orezul in putina apa, dupa ce l-ai spalat si scurs. Orezul se poate pune sa fiarba si direct in oala cu legumele insa este riscant pentru ca anumite tipuri de orez fierb mai repede altele mai greu. La fel si cu legumele, astfel ca este posibil sa ai un orez prea fiert si neplacut sau legumele prea moi, ceea ce nu este de dorit.
Intre timp, curata rosiile de pielita si indeparteaza cotoarele; daca sunt bine coapte se curata usor, daca nu, pune-le in apa clocotita cam 5-10 minute. Pielita crapa si se curata usor.
Paseaza rosiile curatate cu un blender dar nu intr-atat incat sa fie pasta ci mai grosier, sa ramana si bucati mai mari. Daca nu folosesti blender, taie rosiile marunt, cu cutitul.
Cand legumele din oala sunt fierte, adaugam orezul fiert (bobul este moale fara sa se zdrobeasca foarte usor) peste legume, strecurat. Se poate adauga si apa in care a fiert acesta, contine amidon si leaga mai bine ciorba de rosii.
Pune rosiile tocate in oala, potriveste de sare si lasa la fiert 15-20 minute.
Ia ciorba de rosii de pe foc, las-o 10-15 minute, apoi pune patrunjel proaspat taiat.
Ciorba de rosii cu orez se poate servi calda sau rece in perioadele caniculare, cu un praf de piper proaspat macinat, direct in bolul de servire.