Cozonac cu nuca
Reteta de cozonac cu nuca, cu aluat pufos si economic, impreuna cu *secretele* pe care trebuie sa le stii ca sa-ti reuseasca de fiecare data.
Portii Timp de preparare
1cozonac mic 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 2ore
Portii Timp de preparare
1cozonac mic 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 2ore
Ingrediente
Aluat
  • 350grame Faina de graucu gluten si enzime, de ex. Grania
  • 175grame Lapte dulcecaldut, aprox. 40 de grade
  • 70grame Zahar
  • 50grame Unt 80% grasime
  • 2buc. Galbenus de ou
  • 7grame Drojdie uscata
  • 5grame Esenta de vanilie(1 lingurita)
  • 1gram Sare de bucatarie(1 praf)
Umplutura
  • 125grame Miez de nucaTaiat marunt cu cutitul
  • 50grame Zahar
  • 15grame Cacao(2 linguri)
  • 35grame Miere de albine(2 linguri)
  • 30grame Lapte dulce
Etape
Pregatire
  1. Incalzeste laptele la o temperatura de 35-40 de grade (sau pana il simti cald cu degetul dar nu frige). Eu fac asta la microunde, 15 – 20 de secunde la putere maxima; inainte foloseam un ibric
  2. Incalzeste untul putin, pana cand incepe sa se topeasca (tot la microunde, tot in ibric inainte). Nu trebuie sa fie topit tot, se mai topeste de la sine pana ii vine randul sa-l adaugi in aluat
Maia
  1. Amesteca drojdia, 1 lingura de faina si 1 lingurita de zahar intr-un castron mic
  2. Adauga lapte amestecand pemanent, pana cand maiaua devine ca o smantana
  3. Lasa maiaua la crescut intr-un loc ferit (intr-un dulap sau in cuptor daca nu l-ai incins deja sau nu gatesti altceva intre timp :-) ). Trebuie sa creasca mult, la mine dureaza 15-20 de minute, fara sa exagerez cu caldura
Aluat
  1. In timp ce maiaua creste dizolva zaharul in lapte
  2. Pune faina intr-un castron mai mare sau in bolul de framantat de la mixer, adauga maiaua, galbenusurile si incepi sa amesteci. Cand se omogenizeaza adauga cate putin laptele in care ai dizolvat zaharul; apoi adauga vanilia si sarea; apoi adauga untul cate putin pana se incorporeaza complet. Framanta aluatul pentru 10 minute pe masa sau cu mixerul
  3. In final trebuie sa obtii un aluat destul de tare si lipicios, care sta suspendat pe mana sau pe carligul de framantat. In cazul in care e prea moale sau prea tare poti ajusta cu faina sau cu lapte
  4. Daca ai framantat cu mana pune aluatul la loc in castron; acopera castronul sau bolul de framantat cu un prosop sau cu folie de plastic si lasa aluatul de cozonac la dospit
  5. In functie de temperatura ambianta dospitul poate sa dureze 1 – 2 – 3 ore sau chiar mai mult. Poti de asemenea sa pui aluatul la dospit in frigider peste noapte; va dura intre 6 si 12 ore dar cozonacul va fi mult mai gustos (asa se cresc aluaturile in multe patiserii profesionale) – in plus in felul asta poti sa faci aluatul de cozonac cu o seara inainte :-) Aluatul este dospit complet cand ajunge la volum dublu sau mai mare
Umplutura
  1. In timp ce aluatul de cozonac dospeste e timpul sa pregatesti umplutura pentru cozonacul cu nuca. Pentru asta marunteste miejii de nuca cu un cutit (daca nu i-ai cumparat maruntiti deja)
  2. Pune-i intr-un castron suficient de mare si adauga zaharul si cele 2 linguri de cacao
  3. Amesteca ingredientele intre ele
  4. Adauga apoi mierea si cate putin lapte, astfel incat sa obtii o compozitie destul de tare, ca nu se scurge
Montare cozonac cu nuca
  1. Separa aluatul dospit in doua parti egale; intinde una din ele pe masa unsa bine cu ulei. Cel mai bine se intinde cu mainile, de asemenea unse bine cu ulei. Deasupra adauga jumatate din compozitia de umplutura, lasand mai mult loc la marginea spre care il vei rula
  2. Ruleaza aluatul de cozonac cu umplutura la interior; daca se lipeste foloseste o spatula de plastic ascutita unsa cu ulei
  3. Repeta procesul pentru ce-a de-a doua jumatate de aluat; vei obtine doua „rulade” lungi
  4. Impleteste cele doua rulade intre ele. Daca faci cozonaci mai mari (din 500g de faina de exemplu) poti imparti aluatul in 3 parti egale pe care apoi le impletesti in 3, pentru un apect mai traditional
  5. Pune aluatul intr-o tava captusita cu hartie de copt si lasa cozonacul cu nuca sa se „odihneasca” vreo 20 de minute
  6. Unge cozonacul cu galbenus de ou si presara zahar tos din belsug pentru a obtine o glazura delicioasa la sfarsit
  7. Pune cozonacul la cuptorul preincalzit la 180 de grade celsius, sau la „mediu” daca folosesti un cuptor cu gaz. Este gata in 40 – 50 de minute, dar oricum incearca-l cu o scobitoare sau un betisor de frigaruie cu care intepi aluatul astfel incat sa ajunga cat mai in mijloc. Batul trebuie sa iasa uscat ca sa ai un cozonac cu nuca bine copt
  8. Daca ai cuptor electric cu incalzire prin partea superioara urmareste sa obtii o culoare maronie nu prea inchisa pentru glazura de zahar – in felul asta va fi delicioasa!
  9. Lasa-l putin la racit in tava inainte sa il tai, astfel incat aluatul sa aiba timp sa isi stabilizeze forma. Datorita modului in care este impletit taietura va fi foarte interesanta!