Cozonac de casa cu rahat
Portii Timp de preparare
1cozonac 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 2ore
Portii Timp de preparare
1cozonac 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 2ore
Ingrediente
Aluat de cozonac de casa
  • 350g Faina de graucu adaos de gluten si enzime, gen Grania
  • 175g Lapte dulcecald dar nu fierbinte
  • 80g Zahar
  • 50g Unt 80% grasime
  • 2buc Galbenus de ou
  • 5g Esenta de vanilie
  • 7g Drojdie uscata
Umplutura pentru cozonac de casa
  • 200g Rahatasortat sau doar cu cacao
  • 5g Cacao(1 lingurita)
Etape
Maia:
  1. Intr-un bol mic combina drojdia, 1 lingura de faina, 1 lingurita de zahar
  2. Amesteca-le si adauga lapte caldut pana obtii o maia de consistenta unei smantani nu prea lichide
  3. Las-o la crescut intr-un loc ferit pana cand creste destul de mult (la mine a dorat vreo 20 de minute). Intre timp adauga zaharul in lapte si amesteca pana cand zaharul se topeste complet (vei folosi amestecul de lapte si zahar mai tarziu in aluat)
Aluat:
  1. Intr-un bol mai mare (sau in bolul mixerului) amesteca faina, maiaua si cele doua galbenusuri pana cand incepe sa se formeze aluatul de cozonac de casa
  2. In timpul framantarii adauga pe rand laptele cu zaharul topit, apoi vanilia, apoi untul putin cate putin. Framanta cel putin 5-10 minute pana cand aluatul este ferm si lucios. Daca e prea moale poti adauga faina; daca e prea tare poti adauga lapte.
  3. Acopera cu o folie sau un prosop ud si pune la crescut intr-un loc ferit. Daca este caldut (gen bucatarie) va creste in ~2 ore, sau poti sa il pui la frigider peste noapte! Aluatul este crescut cand si-a dublat sau triplat volumul (combinatiile de faina Grania cu drojdie dr Oetker cresc mult peste dublu in volum, chiar si la frigider)
  4. La desprinderea de vasul in care a crescut se vede cat de aerat este aluatul
Montare:
  1. Pune hartie de copt intr-o tava nu prea mare
  2. Intinde aluatul cu mana pe masa unsa cu o lingura de ulei
  3. Distribuie rahatul cat mai uniform pe foaia de aluat, cu grija sa pui rahat pana la marginile laterale, astfel incat sa ai umplutura si in feliile din capatul cozonacului, cand il vei taia :-)
  4. Presara o lingurita de cacao
  5. Ruleaza aluatul de cozonac de casa
  6. Pune cozonacul rulat in tava. Aluatul trebuie sa umple aproximativ doua treimi din tava astfel incat cozonacul sa creasca putin peste margini dar sa nu dea pe dinafara la cuptor
  7. Lasa cozonacul sa se „odihneasca” vreo 20 de minute apoi presara deasupra ciocolata de menaj rasa sau un alt ornament de prajitura care iti place
Coacere:
  1. Pune la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius si lasa-l 40 sau 50 de minute. In final inteapa-l cu o scobitoare si apoi treci scobitoarea printre degete: daca este uscata cozonacul este gata
  2. Lasa cozonacul de casa sa se raceasca in tava macar vreo 30 de minute, astfel incat sa-si stabilizeze forma. Apoi il poti scoate tragand de marginile hartiei de copt