Cozonac pufos, rapid!
Portii Timp de preparare
1cozonac mare 20minute
Timp de gatire Timp de asteptare
60minute 2ore
Portii Timp de preparare
1cozonac mare 20minute
Timp de gatire Timp de asteptare
60minute 2ore
Ingrediente
  • 500grame Faina de grau(am folosit Grania)
  • 70grame Faina de grau(optional, doar daca aluatul ramane moale)
  • 1plic Drojdie uscata(am folosit Dr. Oetker)
  • 275grame Zahar
  • 250grame Lapte dulce
  • 50grame Ulei de floarea soarelui
  • 50grame Margarina(am folosit Rama Maestro)
  • 1gram Sare de bucatarie(1 praf)
  • 10grame Esenta de vanilie
  • 10grame Esenta de portocale
  • 2buc. Oua(pentru aluat)
  • 1buc. Oua(optional, pentru glazura)
  • 30grame Zahar pudra(optional, pentru glazura)
  • 250grame Smochine confiate(pentru umplutura)
  • 250grame Amestec de fructe confiate(pentru umplutura)
Etape
  1. Amesteca faina, zaharul si sarea intr-un castron, sau in bolul mixerului daca framanti „mecanizat” – ceea ce iti recomand cu caldura!
  2. Amesteca laptele, margarina si uleiul intr-un ibric cu fund dublu,
  3. Incalzeste amestecul de lapte, ulei si margarina pana aproape de fierbere!
  4. Apoi toarna amestecul incalzit in bolul cu faina, zahar si sare si amesteca ingrediantele pana cand incepe sa se formeze aluatul,
  5. Bate bine cele doua oua,
  6. Si adauga-le in aluat impreuna cu esentele, apoi amesteca/framanta in continuare,
  7. Adauga si drojdia la aluat si continua framantarea
  8. Framanta inca 10-15 minute sau pana cand aluatul devine lucios. Daca aluatul este prea moale (se scurge) mai adauga faina. Aluatul trebuie sa stea pe mana sau pe carligul de framantat fara sa curga, dar sa nu fie prea tare – deci nu adauga faina inutil,
  9. Dupa ce ai framantat aluatul e timpul sa pregatim umplutura: taie coditele smochinelor cu o foarfeca,
  10. Cantareste smochinele intr-un castron (eu am pus 250 de grame, dar poti pune mai multe daca vrei)
  11. Cantareste si amestecul de fructe confiate (poti folosi orice amestec de fructe confiate sau poti inlocui cu rahat, nuca sau orice umplutura iti place)
  12. Toarna smochinele si fructele confiate in aluat si incorporeaza-le uniform (merge si cu mixerul, la viteza minima),
  13. Pune o folie deasupra si lasa aluatul sa creasca (merge si cu prosop, dar eu am vrut sa vad inauntru!). Aici trebuie sa stii ca aluatul va creste *oricum* – daca vrei sa creasca intr-o ora sau doua tine-l la caldurica, in bucatarie; daca vrei sa creasca in 4-5 ore lasa-l la temperatura camerei (gen 20 de grade) iar daca faci aluatul seara si vrei sa-l coci in ziua urmatoare pune-l simplu la frigider – ii va lua 8 – 12 ore sa creasca dar va fi muult mai gustos! (cresterea lenta la frigider e unul din „secretele” patiserilor profesionisti)
  14. Aluatul se considera crescut cand si-a dublat volumul, dar poti sa *exagerezi* un pic daca vrei – nu e nici un stres, nu da inapoi si nu se strica daca mai creste un pic ;-)
  15. Intre timp pune hartie de copt intr-o tava mare de cozonac. Nu e problema daca raman capetele ne-acoperite, ideea e sa fie acoperita pe fund si pe marginile mari si sa ramana margini pe ambele parti (vom apuca de margini ca sa il scoatem cand va fi gata),
  16. Toarna compozitia din castronul in care a crescut direct in tava – fara foi, fara impletire, fara complicatii. (dar poti sa „te complici” daca vrei modele speciale, foloseste totusi cat mai putina faina); Incinge cuptorul la peste 200 de grade sau la *tare* pe gaz si pune cozonacul la copt
  17. Dupa vreo 10 minute redu puterea cuptorului la 180 de grade sau la *mediu* pe gaz si lasa cozonacul sa se coaca 45-60 de minute in total (inclusiv cele 10 minute de la inceput). Cand e rumenit frumos incearca-l cu scobitoarea – este gata cand inca mai iese putin de tot umeda, pentru ca se mai coace in interior din caldura reziduala. In acest moment cozonacul este gata si poti incheia aici daca vrei sa *scapi mai usor*,
  18. Mie personal imi place sa am o glazura dulce, crocanta si rumenita deasupra cozonacului; mai ales ca se face foarte usor: bate un ou cu muult zahar pudra,
  19. Apoi cu o pensula adauga oul batut cu zahar peste cozonac si mai lasa-l cateva minute la cuptor, la foc/putere mare, pana devine auriu-maroniu la culoare (stai cu ochii pe el, se arde de la un minut la altul!)
  20. Odata scos din cuptor foloseste un cutit ca sa desprinzi capetele de tava si trage cozonacul afara de marginile hartiei de copt, pe care apoi o dezlipesti cu grija de cozonacul pufos si moale :-)
  21. Pune cozonacul pe un blat de lemn la racit dar nu il lasa prea mult pentru ca… e bun cald!
  22. Pudreaza-l cu zahar pudra pentru un aspect „nins”,
  23. Taie cateva felii si serveste cald. Stai cu ochii pe pofticiosi, ti-l mananca imediat! :-)