Dulceata de cirese
Portii Timp de preparare
8borcane 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
60minute 15minute
Portii Timp de preparare
8borcane 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
60minute 15minute
Ingrediente
  • 1kg Cirese(fara samburi)
  • 1kg Zahar
  • 750ml Apa
  • 5ml Esenta de vanilieoptional
Etape
  1. Spala ciresele, elimina coditele si samburii, pastrand doar fructele fara stricaciuni.
  2. Lasa-le deoparte si prepara un sirop de zahar, astfel:
  3. Intr-o cratita potrivita pune la fiert apa cu zaharul, la foc mic pana cand se dizolva complet zaharul.
  4. Mareste focul si fierbe siropul pana cand se leaga.
  5. Adauga ciresele si lasa totul deoparte pentru 15 minute, ca sa isi lase fructele toata zeama.
  6. Pune din nou pe foc (colectind spuma) pana cand se leaga siropul.
  7. Cand este aproape gata, adauga vanilia si lasa sa fiarba in continuare.
  8. Cand ciresele devin translucide, verifica consistenta dulcetii, punand cateva picaturi pe o farfurioara. Daca picaturile isi pastreaza forma, dulceata este gata.
  9. Cand dulceata este gata, las-o la racit, acoperita cu un servet umed.
  10. Pune dulceata de cirese in borcane perfect curate si sterilizate abia dupa ce s-a racit pentru ca altfel, se vor ridica ciresele la suprafata si siropul ramane la fundul borcanului.
  11. Depoziteaza dulceata la loc uscat si fara variatii foarte mari de temperatura.