Taie-le felii subtiri sau cubulete ori rade-le pe razatoarea mare, eliminand cotoarele si samburii. Cum iti este mai usor si cum iti place sa regasesti produsul final.
Pune apa, zaharul si zeama de lamaie la fiert intr-o oala incapatoare.
Cand incepe sa fiarba, adauga gutuile. Daca s-au oxidat putin, nu este o problema pentru ca isi vor schimba culoarea la fiert.
Lasa sa fiarba totul la foc mediu spre mic si amesteca des, adunand si spuma. Cand e aproape gata, adauga zaharul vanilat.
Cand siropul se leaga, ia de pe foc repede, altfel se caramelizeaza.
Dulceata de gutui trebuie sa aiba o consistenta legata, ca a mierii, fructele fiind translucide si lucioase.
Pune dulceata fierbinte in borcane perfect curate, inchide-le ermetic cu capace si lasa-le cu gura in jos pana se mai racesc, apoi intoarce-le.
Depoziteaza dulceata de gutui in loc uscat si racoros.