Dulceata de gutui
Dulceata de gutui cea mai buna, reteta simpla in 9 pasi. Aromata si gustoasa, dulceata de gutui este simbolul copilariei noastre.
Portii Timp de preparare
6borcane 40minute
Timp de gatire
50minute
Portii Timp de preparare
6borcane 40minute
Timp de gatire
50minute
Ingrediente
  • 600grame Gutui(fara cotoare)
  • 500ml Apa
  • 1kg Zahar
  • 100ml Zeama de lamaie
  • 16grame Zahar vanilat(2 pliculete)
Etape
  1. Spala gutuile, eliminand si puful acestora.
  2. Taie-le felii subtiri sau cubulete ori rade-le pe razatoarea mare, eliminand cotoarele si samburii. Cum iti este mai usor si cum iti place sa regasesti produsul final.
  3. Pune apa, zaharul si zeama de lamaie la fiert intr-o oala incapatoare.
  4. Cand incepe sa fiarba, adauga gutuile. Daca s-au oxidat putin, nu este o problema pentru ca isi vor schimba culoarea la fiert.
  5. Lasa sa fiarba totul la foc mediu spre mic si amesteca des, adunand si spuma. Cand e aproape gata, adauga zaharul vanilat.
  6. Cand siropul se leaga, ia de pe foc repede, altfel se caramelizeaza.
  7. Dulceata de gutui trebuie sa aiba o consistenta legata, ca a mierii, fructele fiind translucide si lucioase.
  8. Pune dulceata fierbinte in borcane perfect curate, inchide-le ermetic cu capace si lasa-le cu gura in jos pana se mai racesc, apoi intoarce-le.
  9. Depoziteaza dulceata de gutui in loc uscat si racoros.