Dulceata de nuci verzi
Nucile pentru dulceata de nuci verzi le poti culege in luna iunie, de la inceputul lunii pana la final sau chiar luna iulie, depinde de zona.
Portii Timp de preparare
8borcane 60minute
Timp de gatire
80minute
Portii Timp de preparare
8borcane 60minute
Timp de gatire
80minute
Ingrediente
  • 4kg Nuci verzi(100-120 buc) necuratate
  • 1kg Zahar
  • 750grame Apa(3 pahare)
  • 15grame Zeama de lamaie(de la o lamaie)
  • 16grame Zahar vanilat(2 pliculete)
Etape
Pregatire dulceata de nuci verzi
  1. Pune la indemana un castron mai mare cu apa rece in care vei pune nucile curatate. Mai sunt necesare o pereche de manusi de plastic si un cutit mic, bine ascutit.
  2. Cu ajutorul cutitasului si cu manusile in maini (altfel te vei pata puternic) curata coaja verde a nucilor, pana la partea alba. Nu lua mult din partea alba pentru ca nucile oricum scad mult la fiert si ramai cu nuci foarte mici. Pe masura ce le cureti, pune-le in vasul cu apa rece, altfel se inegresc.
  3. Daca s-a rupt manusa si ti-ai patat mainile, umezeste zona patata si pune sare de lamaie, apoi clateste.
  4. Pune un alt vas cu apa la fiert si cand clocoteste, opreste focul si adauga nucile. Lasa-le sa stea 10 minute.
  5. Repeta operatiunea de 4-5 ori insa de fiecare data cand schimbi apa, aceasta trebuie sa fie clocotita. Sunt necesari acesti pasi pentru eliminarea iodului din nuci si astfel a gustului de amar.
  6. Spala apoi nucile cu apa rece, schimband apa tot de 4-5 ori si tinandu-le cate 10 minute de fiecare data.
Preparare dulceata de nuci verzi
  1. In vasul in care vei prepara dulceata (o cratita cu fundul dublu si cu gura larga) adauga zaharul impreuna cu 750 grame apa (3 pahare). Pune pe foc mare si aduna spuma. Zaharul nu trebuie sa se caramelizeze astfel siropul sa se inchida la culoare.
  2. Cand incepe sa se lege siropul, (curge mai greu de pe lingura, nu precum apa) adauga nucile bine scurse de apa si lasa la fiert pe foc mediu spre mic, asta ca sa nu dea dulceata in foc.
  3. Lasa la fiert dulceata de nuci verzi pana cand se leaga bine, din cand in cand poti amesteca in ea cu o lingura foarte curata, eventual folosita numai la dulceturi.
  4. Testeaza daca dulceata de nuci este gata, picurand cu lingura dulceata pe o farfurioara curata si uscata. Daca picaturile isi pastreaza forma bombata, dulceata este gata.
  5. Inainte de a lua de pe foc adauga zeama de lamaie si zaharul vanilat si mai lasa la fiert cateva clocote.
  6. Cand este gata, ia cratita cu dulceata de pe foc si acopera cu un prosop umed. Nu pune fierbinte in borcane, lasa sa se racoreasca mai intai pentru ca altfel fructele se vor ridica deasupra in borcane si siropul va ramane pe fundul borcanelor.
  7. Cand s-a mai racorit, pune in borcane perfect curate si uscate. Inchide foarte bine cu capace si lasa-le sa se raceasca complet inainte de depozitare.