Dulceata de pepene rosu
Portii Timp de preparare
2borcane 5minute
Timp de gatire
60minute
Portii Timp de preparare
2borcane 5minute
Timp de gatire
60minute
Ingrediente
  • 400grame Coaja de pepene rosu
  • 400grame Zahar
  • 400ml. Apa
  • 30grame Visine din visinata(optional)
  • 2grame Sare de lamaie(un varf de lingurita)
  • 5grame Coaja rasa de lamaie(o lingurita rasa)
  • 5ml Esenta de vanilie(o lingurita)
Etape
  1. Taie pepenele in felii. Savureaza miezul rosu si pastreaza coaja pepenelui, cu o fasie subtire din miezul rosu.
  2. Elimina coaja verde exterioara cu ajutorul unui cutit sau al unui aparat pentru curat cartofi.
  3. Taie in cubulete de marimea dorita, tinand cont ca se vor mai micsora la fiert.
  4. Pune cubuletele intr-o cratita impreuna cu visinele, adauga zaharul, rasuceste cratita asa incat sa se amestece si adauga apa, apoi pune la fiert, la foc mediu.
  5. Cat timp fierbe (cam o ora) mai amesteca din cand in cand si aduna spuma care se formeaza.
  6. Intre timp, pregateste borcanele foarte bine spalate si uscate si pune in frigider o farfurioara mica, curata pentru a testa ulterior vascozitatea dulcetii de pepene. Farfurioara e bine sa fie rece pentru a verifica consistenta dulcetii dupa ce se va raci.
  7. Cand cubuletele de pepene devin translucide si moi, dulceata ar trebui sa fie gata.
  8. Adauga sarea de lamaie, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie, amesteca, mai lasa sa fiarba cateva minute apoi testeaza dulceata. Daca preferi mai acrisoara, poti suplimenta cu sare de lamaie sau cu zeama de lamaie.
  9. Verifica consistenta dulcetii, astfel: scoate farfurioara din frigider si pune cateva picaturi de dulceata, apoi rasuceste farfuriuta. Daca in contact cu farfuria rece dulceata ramane lichida, mai trebuie lasata la fiert. Cand are consistenta mierii, este gata. Daca o mai lasi la fiert, suplimenteaza cu esenta de vanilie si pune cat mai spre final, pentru ca isi va pierde aroma.
  10. Pune dulceata fierbinte in borcane, infileteaza bine capacul si pune borcanele cu capul in jos minim 15 minute. Apoi le poti intoarce in pozitia normala. Depoziteaza dulceata dupa ce s-a racit complet.