Dulceata de trandafiri
PortiiTimp de preparare
4borcanele15minute
Timp de gatire
30minute
PortiiTimp de preparare
4borcanele15minute
Timp de gatire
30minute
Ingrediente
  • 100grameTrandafiri de dulceata(petale)
  • 1litruApa
  • 1kgZahar
  • 1buc.Lamaie
  • 3grameCoaja rasa de lamaie(o lingurita rasa)
Etape
  1. Desprinde petalele trandafirilor astfel: prinde cu mana toate petalele odata si trage usor, fara a le vatama. Ar trebui sa se desprinda usor. Se folosesc doar petalele, fara stamine. Nu este necesar sa elimini partea alba a petalelor.
  2. Pune petalele intr-un vas cu apa rece si spala-le usor, apoi cu ajutorul unei strecuratoari, scurge apa. Repeta de doua, trei ori.
  3. Lasa-le la zvantat pe un servet de bucatarie curat.
  4. Pune apa la fiert si adauga zaharul dar opreste o lingura din acesta. Lasa la fiert aproximativ 20 minute, pe foc mediu, pana cand se formeaza un sirop. Pentru a face ulterior testul cu picatura, pune o farfurioara goala si curata in frigider (ca sa fie rece).
  5. Pune petalele de trandafiri intr-un bol. Rade coaja de la lamaie si pune deoparte (eventual intr-un borcanel, la frigider pentru utilizarea ulterioara, acum vei folosi doar o lingurita).
  6. Din lamaia ramasa stoarce peste petale, apoi adauga si lingura de zahar.
  7. Freaca petalele cu acest amestec pana cand se inmoaie usor.
  8. Verifica daca este legat siropul astfel: scoate farfurioara din frigider si pune cateva picaturi din siropul de pe foc, pe fundul farfurioarei. Daca aluneca greu si are consistenta mierii, este gata. Farfurioara rece iti arata cum va fi dulceata la final, cand se va raci.
  9. Pregateste din timp 4 borcanele curate.
  10. Adauga petalele peste sirop si amesteca. Aduna spuma care se formeaza.
  11. Adauga si coaja rasa de lamaie si mai lasa la fiert cateva minute (5-10 minute). Din cand in cand roteste cratita pe foc, pentru a se amesteca dulceata.
  12. Verifica din nou consistenta dulcetii de trandafiri tot pe o farfurioara si cand este gata, opreste focul.
  13. Toarna dulceata fierbinte in borcanele pregatite, infileteaza bine capacul si intoarce-le cu gura in jos pentru minim 15 minute. Apoi le poti intoarce in pozitia normala si depozita pentru iarna (la mine nu au apucat nici a treia zi, dar daca ai o cantitate mai mare, ai sanse sa apuce iarna).