Spala si curata visinele de codite apoi extrage samburii acestora.
Presara zaharul peste ele in straturi (un strat de visine, unul de zahar) si lasa-le de pe o zi pe alta ca sa isi lase zeama.
Daca nu doresti sa astepti, pune intr-un vas incapator visinele si zaharul la foc mic pana cand se dizolva zaharul.
Cand s-a dizolvat complet, da focul mai tare si lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand si colectand spuma rezultata.
Cand incepe sa se lege, adauga zeama de lamaie si esenta de vanilie si mai lasa pana cand dulceata este bine legata.
Poti face testul cu picatura: ia o lingura din dulceata de pe foc si lasa sa cada cateva picaturi pe o farfurioara. Cand picaturile sunt stabile si nu isi mai schimba forma, dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane foarte curate fara urme de grasime (altfel se zahariseste) si intoarce borcanele cu gura in jos.
Cand borcanele s-au racit complet, depoziteaza-le.