Pregateste un vas cu fundul si peretii mai grosi in care sa fierbi gemul de gutui. Daca ai un ceaun, este foarte potrivit. Sau o cratita de inox, cu gura mai larga.
Spala bine gutuile, curatandu-le si de puf.
Taie gutuile pe jumatate, apoi in sferturi ca sa poti scoate mai usor casuta cu semintele. Scoate semintele.
Rade gutuile pe razatoarea mare, cu tot cu coaja si pune-le direct in vasul in care vei fierbe gemul de gutui.
Presara tot zaharul pe toata suprafata gutuilor rase asa incat sa acoperi gutuile. Lasa-le deoparte pentru 3-4 ore sau chiar peste noapte, pana cand isi lasa gutuile sirop.
Cand au lasat siropul, pune vasul cu gutui la fiert, la foc mic.
Lasa gemul de gutui sa fiarba dar amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca de fund. In cazul in care este necesar poti adauga putina apa doar ca sa nu se lipeasca.
Gemul de gutui trebuie fiert pana cand devin gutuile translucide, se leaga bine si are consistenta tare. Pune putin gem pe o farfurioara si lasa-l sa se raceasca. Daca este bine legat, opreste focul.
Lasa sa se racoreasca putin (5-10 minute) apoi pune gemul fierbinte in borcane perfect curate. Inchide capacele cat mai strans si lasa-le pe masa pana cand se racesc. Dupa racire, poti depozita borcanele cu gem de gutui.