Negresa cu gem
Negresa cu gem este cea mai simpla si rapida prajitura din cate cunosc. In plus este si spornica. O reteta buna pentru orice ocazie.
Portii Timp de preparare
15bucati 5minute
Timp de gatire
30minute
Portii Timp de preparare
15bucati 5minute
Timp de gatire
30minute
Ingrediente
  • 1buc. Oua
  • 140grame Zahar(1 ceasca)
  • 55grame Untura de porc(1 lingura) sau jumatate de ceasca cu ulei
  • 200ml Apa(1 ceasca)
  • 60grame Gem de prune(4 linguri) sau alt gem
  • 220grame Faina de grau(2 cesti)
  • 1gram Sare de bucatarie(un praf de sare)
  • 30grame Cacaoneagra (3 linguri)
  • 3grame Bicarbonat de sodiu(1 lingurita)
  • 1lingurita Otet din vin
  • 1lingura Esenta de rom
  • 50grame Dulceata de trandafiri(2 linguri) sau alta dulceata pentru glazurat
  • 16grame Fulgi de nuca de cocos(o ceasca) pentru ornat
Etape
  1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade C si tapeteaza o tava pentru cuptor.
  2. Omogenizeaza oul cu zaharul si untura sau uleiul, cu ajutorul unui tel.
  3. Adauga si apa, apoi cele patru linguri din gemul de prune si amesteca bine.
  4. Separat, intr-un castron, combina faina cu sarea si cacao.
  5. Pune totul peste prima compozitie si amesteca dar nu exagerat pentru ca nu va mai creste.
  6. Dizolva bicarbonatul in putin otet si adauga-l si pe acesta impreuna cu esenta de rom.
  7. Amesteca totul bine si pune in tava, la cuptor pentru 30 minute.
  8. Verifica daca este gata cu ajutorul unei scobitori, daca iese umeda, mai lasa 5-10 minute la copt.
  9. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si unge cu dulceata pe toata suprafata prajiturii, apoi lasa la racit in tava.
  10. Portioneaza prajitura in patrate egale, apoi decoreaza cu fulgi de cocos pe toata suprafata acesteia sau doar pe o jumatate. Eu am optat pentru decorare pe diagonala (m-am ajutat de un servetel de bucatarie cu care am acoperit partea care a ramas neagra si am presarat pe cealalta).