Reteta de orez cu lapte asa cum o cunoastem cu totii, din copilarie. Cu scortisoara pe deasupra sau cu dulceata de visine, orezul cu lapte este desertul copilariei.
Spala orezul sub jet de apa rece si scurge-l intr-o sita.
Pune orezul la fiert intr-o cratita impreuna cu laptele rece.
Lasa-l sa fiarba incet, la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund.
Cand este aproape fiert, adauga zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie.
Mai lasa-l sa fiarba cateva clocote sau pana cand este fiert orezul. Daca lichidul a scazut si orezul este nefiert, adauga inca 150 ml de lapte si fierbe in continuare. Anumite tipuri de orez absorb mai mult lichid.
Orezul este fiert atunci cand strangi intre degete un bob de orez si acesta este moale si se striveste usor, chiar daca in interiorul bobului inca mai este putin tare; atunci este indicat sa il iei de pe foc.
Atentie, orezul nu trebuie sa fie prea fiert, incat sa se sparga boabele de orez! Nu pot da un timp de fierbere anume, pentru ca variaza in functie de orez, cel mai indicat este sa respecti intructiunile de pe pachetul cu orez.
Ia orezul cu lapte de pe foc, acopera cratita cu un capac (ca sa nu faca pojghita deasupra) si lasa deoparte 10 minute, sa se mai umfle orezul.
Rastoarna orezul cu lapte in bolurile de servire, presara un praf de scortisoara si serveste cald sau rece, de la frigider.