Prajitura de iaurt si piersici
Prajitura de iaurt si piersici fara coacere, o varianta excelenta pentru o zi calduroasa. Se pot folosi piersici din compot sau proaspete.
Portii Timp de preparare
6portii 20minute
Timp de asteptare
2ore
Portii Timp de preparare
6portii 20minute
Timp de asteptare
2ore
Ingrediente
Preparare prajitura de iaurt si piersici:
  • 200grame Frisca lichida
  • 300grame Iaurt
  • 150grame Zaharpudra (dupa gust)
  • 10grame Gelatina
  • 350grame Piersici
  • 5grame Esenta de vanilie
  • 50grame Fulgi de ciocolatasau tableta de ciocolata maruntita
Pentru decorat prajitura de iaurt si piersici:
  • 160grame Piersici(2 bucati)
  • 1gram Menta proaspata4-5 frunzulite)
  • 1grame Lavanda(3-4 flori) optional
  • 250grame Zahar
  • 80grame Apa
  • 5grame Esenta de vanilie
Etape
Preparare prajitura cu iaurt si piersici:
  1. Prepara gelatina conform instructiunilor de pe plic.
  2. Spala bine piersicile si taie-le cubulete. Nu este necesar sa le cureti de coaja.
  3. Bate cu mixerul frisca lichida (care trebuie sa fie foarte bine racita ca sa se bata bine). Inainte de a fi batuta complet, adauga si zaharul, apoi bate in continuare, pana cand se intareste.
  4. Adauga iaurtul, esenta de vanilie si amesteca cat sa se omogenizeze dar nu exagerat.
  5. Adauga gelatina si amesteca bine.
  6. Pune piersicile si fulgii de ciocolata sau ciocolata tableta maruntita cu cutitul. Amesteca bine totul.
  7. Tapeteaza cu folie alimentara o forma pentru prajituri. Poate fi rotunda, patrata sau orice alt model dar sa fie mai inalta.
  8. Pune compozitia in forma si lasa la frigider minim 2-3 ore sau pana cand se intareste prajitura. Daca scuturi forma, nu trebuie sa mai fie lichida.
  9. Poti pune deasupra biscuiti sau piscoturi, dupa plac si cand vei rasturna prajitura, acesta va constitui blatul prajiturii. Eu nu am pus, insa daca vrei poti pune piscoturi sau biscuiti maruntiti chiar si in compozitie.
Pentru decorat prajitura cu iaurt si piersici:
  1. Pune zaharul si apa intr-o craticioara cu gura larga, apoi pune pe foc mediu si lasa sa fiarba pana cand se formeaza un sirop.
  2. Taie piersicile pe jumatate, scoate samburele si curata-le de coaja, apoi taie in felii.
  3. Cand s-a legat siropul, adauga vanilia, feliile de piersici si lasa-le sa fiarba pe foc mic, 5-10 minute, pana cand acestea devin lucioase iar siropul este legat. Poti verifica punand intr-o farfurioara putin sirop si daca este legat cand s-a racit, poti lua de pe foc. Piersicile nu trebuie sa se inmoaie sau sa fie fierte ca la dulceata, este suficient sa fie legat siropul. Lasa sa se raceasca.
  4. Scoate prajitura din frigider si pune pe platoul de servire, cu susul in jos. Trage cu grija folia si decoreaza prajitura cu felii de piersici din sirop, frunzulite de menta si cateva floricele de flori de lavanda(daca ai), scufundate si acestea in sirop.
  5. Savureaza!