Sarmale de post
Portii Timp de preparare
36bucati 1ora
Timp de gatire
90minute
Portii Timp de preparare
36bucati 1ora
Timp de gatire
90minute
Ingrediente
  • 1buc. Varza murata
  • 3buc. Ceapa
  • 40grame Miez de nuca
  • 1lingura Ulei de floarea soarelui
  • 400grame Orez alb
  • 1lingurita Cimbru uscat
  • 1/2lingurita Nucsoara
  • 50grame Stafide
  • 1lingurita Sare de bucatarie
  • 200ml. Bulion de tomate
  • 5boabe Ienibahar boabe
  • 5boabe Piper negru
Etape
  1. Pune la desarat varza murata (desfacand-i frunzele din cotor) in apa calda sau chiar fierbinte. Se desareaza mai repede cu apa cat mai calda decat apa rece. Schimba apa de 3-4 ori.
  2. Toaca ceapa marunt, marunteste miezul de nuca si spala bine orezul, apoi pune-l la scurs.
  3. Caleste ceapa in ulei, adauga orezul scurs, nuca maruntita, stafidele, cimbrul si nucsoara si amesteca des, altfel se prinde orezul de fundul cratitei.
  4. Stinge totul cu un pahar cu apa, adauga si sarea si lasa sa fiarba pana cand se absoarbe apa, dar nu mai mult.
  5. Taie frunze de varza fara nervuri groase de marime potrivita si pune in fiecare cate o lingura din compozitia de orez, roluind sarmalute de dimensiunea dorita. Inchide-le la capete, prin impingerea verzei in interiorul ruloului-sarma, ca sa nu iasa compozitia.
  6. Din restul verzei nefolosita la sarmale, toaca ca o fideluta si pune in strat intins pe toata suprafata unei tavi/ cratita, pe care o poti pune si pe foc dar si in cuptor.
  7. Pune sarmalele in tava, peste stratul de varza si adauga bulionul amestecat cu 250 ml. apa si boabele de piper si ienibahar.
  8. Pune totul la fiert, la foc mediu, acoperite cu capac, pentru 30 minute sau pana cand este orezul fiert. Timpul difera si in functie de orez.
  9. Dupa ce s-au fiert, pune la cuptor pentru 2 ore sau pana cand se rumenesc frumos iar varza este atat de moale si subtire ca devine aproape transparenta.