Somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
Felul
Fel principal
,
Gustari
Bucataria
Occidentala
Tipul
Fara restrictii
Portii
Timp de preparare
2
portii
15
minute
Timp de gatire
30
minute
Portii
Timp de preparare
2
portii
15
minute
Timp de gatire
30
minute
Ingrediente
Ingrediente pentru sos
25
g
Unt 80% grasime
125
g
Struguri
boabe, mari, fara samburi
75
g
Portocale
fara coaja – pentru sos
60
g
Ceapa
1 ceapa medie
25
g
Usturoi
jumatate de capatana mare
15
g
Ghimbir
proaspat, tocat marunt
2
g
Busuioc uscat
1 lingurita
2
g
Salvie uscata
1 lingurita
250
ml
Vin rosu
40
g
Zeama de lamaie
zeama de la o lamaie
5
g
Coaja rasa de lamaie
1 lingurita
Ingrediente pentru somon
440
g
Somon
2 medalioane
15
g
Unt 80% grasime
1
g
Sare de bucatarie
1
g
Piper negru
Ingrediente pentru garnisit
75
g
Portocale
1 portocala fara coaja – pentru farfurie
75
g
Struguri
boabe, mari, fara samburi
Etape
Incinge o tigaie si topeste 25g de unt
Adauga ceapa taiata marunt
Adauga ghimbirul taiat marunt
Adauga usturoiul taiat marunt
Adauga busuiocul si salvia
Adauga cele 125 de grame de struguri pentru sos
Adauga bucatile de portocala
Lasa la calit 5 minute apoi paseaza totul cu instrumentul de piure sau cu furculita
Dupa ce ai pasat adauga vinul rosu si lasa la fiert inca 5 minute
Strecoara amestecul, adauga zeama de lamaie si apoi fierbe lichidul la foc mediu pana cand scade la jumatate
La final adauga coaja de lamaie si apoi pune sosul intr-o sosiera sau intr-o ceasca si lasa-l la racit
Prajirea somonului
Presara sare si piper negru macinat pe ambele fete ale medalioanelor de somon
Incinge o tigaie pe foc mediu si adauga cele 15 grame de unt
Adauga medalioanele de somon la prajit. Prajirea trebuie sa fie inceata, sa nu sfaraie prea tare
Prajeste pe o parte timp de 3 minute; apoi inoarce bucatile de somon
Dupa inca 3 minute este timpul sa scoti somonul din tigaie
Montarea farfuriei
Aseaza somonul pe farfurie
Adauga feliile de struguri fara samburi si bucatile de portocala pe farfurie
Decoreaza bucatile de somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
Serveste cald impreuna cu o felie de lamaie