Somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
Portii Timp de preparare
2portii 15minute
Timp de gatire
30minute
Portii Timp de preparare
2portii 15minute
Timp de gatire
30minute
Ingrediente
Ingrediente pentru sos
  • 25g Unt 80% grasime
  • 125g Struguriboabe, mari, fara samburi
  • 75g Portocalefara coaja – pentru sos
  • 60g Ceapa1 ceapa medie
  • 25g Usturoijumatate de capatana mare
  • 15g Ghimbirproaspat, tocat marunt
  • 2g Busuioc uscat1 lingurita
  • 2g Salvie uscata1 lingurita
  • 250ml Vin rosu
  • 40g Zeama de lamaiezeama de la o lamaie
  • 5g Coaja rasa de lamaie1 lingurita
Ingrediente pentru somon
  • 440g Somon2 medalioane
  • 15g Unt 80% grasime
  • 1g Sare de bucatarie
  • 1g Piper negru
Ingrediente pentru garnisit
  • 75g Portocale1 portocala fara coaja – pentru farfurie
  • 75g Struguriboabe, mari, fara samburi
Etape
  1. Incinge o tigaie si topeste 25g de unt
  2. Adauga ceapa taiata marunt
  3. Adauga ghimbirul taiat marunt
  4. Adauga usturoiul taiat marunt
  5. Adauga busuiocul si salvia
  6. Adauga cele 125 de grame de struguri pentru sos
  7. Adauga bucatile de portocala
  8. Lasa la calit 5 minute apoi paseaza totul cu instrumentul de piure sau cu furculita
  9. Dupa ce ai pasat adauga vinul rosu si lasa la fiert inca 5 minute
  10. Strecoara amestecul, adauga zeama de lamaie si apoi fierbe lichidul la foc mediu pana cand scade la jumatate
  11. La final adauga coaja de lamaie si apoi pune sosul intr-o sosiera sau intr-o ceasca si lasa-l la racit
Prajirea somonului
  1. Presara sare si piper negru macinat pe ambele fete ale medalioanelor de somon
  2. Incinge o tigaie pe foc mediu si adauga cele 15 grame de unt
  3. Adauga medalioanele de somon la prajit. Prajirea trebuie sa fie inceata, sa nu sfaraie prea tare
  4. Prajeste pe o parte timp de 3 minute; apoi inoarce bucatile de somon
  5. Dupa inca 3 minute este timpul sa scoti somonul din tigaie
Montarea farfuriei
  1. Aseaza somonul pe farfurie
  2. Adauga feliile de struguri fara samburi si bucatile de portocala pe farfurie
  3. Decoreaza bucatile de somon la tigaie cu sos dulce-acrisor
  4. Serveste cald impreuna cu o felie de lamaie