Amesteca faina cu sarea si pune intr-un bol incapator.
Adauga oul in mijloc, uleiul si estenta de vanilie.
Amesteca cate putin cu faina cu o furculita sau tel, adaugand treptat cate putina apa sau lapte. Se practica acest procedeu pentru a nu forma aglomerari (cocoloase).
Cand ai terminat de incorporat toata apa, trebuie sa rezulte o compozitie destul de lichida.
Lasa 30 minute, acoperit (astfel clatitele vor fi mai fine).
Pune pe foc o tigaie antiaderenta si pune cate putina compozitie cu ajutorul unui polonic.
Lasa la prajit la foc mediu spre mare si cand incepe sa se desprinda de pe margini, o poti intoarce pe partea cealalta. Daca nu se desprinde in totalitate, baga o spatula pe sub clatita pana se va desprinde complet. Clatita se poate intoarce cu furculita, cu mana sau prin aruncarea acesteia in aer :) (astept sa-mi povestesti patania cu ultima varianta). Mie nu mi s-a lipit de tavan ca am aruncat-o cumva in lateral.
Cand s-a rumenit pe ambele parti, o poti scoate din tigaie.
Procedeaza astfel pana la finalizarea compozitiei. Clatitele facute, depoziteaza-le pe o farfurie, una peste alta.
Pentru crema:
Din cei 500 ml apa, masoara 200 ml ce-ti vor trebui imediat. Daca folosesti lapte, pastreaza-l, il vei utiliza imediat insa pregateste si 200 ml apa.
Pune intr-o cratita pe foc zaharul si lasa-l sa se topeasca la foc mediu spre mare, apoi poti reduce focul. Rasuceste cratita asa incat sa se topeasca uniform.
Cand zaharul incepe sa se inchida la culoare, ia cratita de pe foc (nu lasa mai mult pentru ca va avea gust amar) si adauga cei 200 ml apa dar cu mare, mare atentie ca pot sari stropi fierbinti si te poti arde cumplit. Foloseste manusi de bucatarie eventual.
Pune din nou pe foc, adauga faina cate putin si apa treptat, pentru evitarea aglomerarilor.
Lasa pe foc pana cand se ingroasa, apoi pune deoparte, sa se raceasca. Daca consideri ca ar mai fi nevoie de zahar, adauga dupa gust si amesteca, sa se dizolve.
Cand s-a racit, adauga esentele.
Pentru sirop:
Cat se raceste crema, prepara siropul. Nu se intareste foarte repede deci poti asambla ulterior clatitele fara graba.
Pune zaharul in cratita, pe foc mare spre mediu, ca la primul pas al prepararii cremei. Cand s-a topit, adauga apa, din nou, cu mare atentie.
Amesteca si lasa pe foc cateva minute. Daca preferi o consistenta mai solida a siropului, lasa mai mult pe foc si verifica cu o lingura. Se va mai ingrosa putin si dupa ce se raceste.
Asamblare:
Pregateste intr-un vas cu pereti (o cratita sau forma de yena). Se poate asambla si pe o farfurie insa in vasul cu pereti este indicat pentru uniformizarea marginilor clatitelor care sunt mai putin estetice si pentru obtinerea aspectului de tort.
Pune cate o clatita apoi un strat subtire de crema iarasi clatita si tot asa. Ultimul strat va fi de clatita.
Lasa pentru minim 30 minute, cat sa se defineasca forma.
Scoate din forma, pune pe farfurie si adauga deasupra siropul de caramel.