O reteta de varza calita foarte potrivita si in perioadele de post ale anului. Mai jos reteta de baza, la care poti adauga multe condimente in functie de gust: seminte de marar, chimen, boia dulce sau iute
60grameUlei de floarea soarelui(4 linguri ulei pentru calit ceapa)
1legaturaMararproaspat
Etape
Pentru mancarea de varza calita, cauta o cratita suficient de mare pentru ca varza initial este voluminoasa, mai apoi scade bine dupa calire.
Taie varza fasii lungi, cat mai subtire, eliminand cotoarele.
Taie ceapa marunt si caleste intr-o cratita in uleiul incins.
Cand ceapa devine lucioasa, adauga varza taiata, cate putin, atat cat sa incapa in cratita si sa se poata cali in voie si amesteca. Lasa sa se caleasca, apoi mai adauga varza si tot asa. Varza scade in volum in timp ce se caleste.
Cand ai pus toata varza, lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand.
Intre timp, decojeste rosiile si taie-le marunt, apoi pune-le peste varza.
Sareaza, adauga piper, cimbru si lasa sa fiarba 10-15 minute sau pana cand varza este bine inmuiata iar rosiile s-au fiert.
Ia de pe foc si pune totul la cuptor, fara capac, pana cand stratul de varza de deasupra apare usor uscat si bine rumenit.
Scoate varza calita din cuptor si pune mararul proaspat taiat; amestecat bine in toata cratita incat sa aromeze intreaga mancare si toata casa .