Varza calita
O reteta de varza calita foarte potrivita si in perioadele de post ale anului. Mai jos reteta de baza, la care poti adauga multe condimente in functie de gust: seminte de marar, chimen, boia dulce sau iute
Portii Timp de preparare
4portii 20minute
Timp de gatire
60minute
Portii Timp de preparare
4portii 20minute
Timp de gatire
60minute
Ingrediente
  • 2.5kg Varza proaspata(o varza mare)
  • 150grame Ceapa(2 cepe mai mari)
  • 700grame Tomate (rosii)(4 rosii mai mari)
  • 1gram Foi de dafin(3-4 foi de dafin)
  • 2grame Sare de bucatarie(dupa gust)
  • 1gram Piper negru
  • 1gram Cimbru uscat
  • 60grame Ulei de floarea soarelui(4 linguri ulei pentru calit ceapa)
  • 1legatura Mararproaspat
Etape
  1. Pentru mancarea de varza calita, cauta o cratita suficient de mare pentru ca varza initial este voluminoasa, mai apoi scade bine dupa calire.
  2. Taie varza fasii lungi, cat mai subtire, eliminand cotoarele.
  3. Taie ceapa marunt si caleste intr-o cratita in uleiul incins.
  4. Cand ceapa devine lucioasa, adauga varza taiata, cate putin, atat cat sa incapa in cratita si sa se poata cali in voie si amesteca. Lasa sa se caleasca, apoi mai adauga varza si tot asa. Varza scade in volum in timp ce se caleste.
  5. Cand ai pus toata varza, lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand.
  6. Intre timp, decojeste rosiile si taie-le marunt, apoi pune-le peste varza.
  7. Sareaza, adauga piper, cimbru si lasa sa fiarba 10-15 minute sau pana cand varza este bine inmuiata iar rosiile s-au fiert.
  8. Ia de pe foc si pune totul la cuptor, fara capac, pana cand stratul de varza de deasupra apare usor uscat si bine rumenit.
  9. Scoate varza calita din cuptor si pune mararul proaspat taiat; amestecat bine in toata cratita incat sa aromeze intreaga mancare si toata casa .
  10. Serveste cu pofta impreuna cu mamaliguta calda!