Intr-un castron mic amesteca drojdia cu o lingura de faina, putin zahar pudra (jumatate de lingurita) si putina apa calduta, pana cand obtii o crema aproape lichida
Pune maiaua la loc caldut si asteapta sa-si dubleze volumul
Dizolva zaharul in apa si pune deoparte
Pune faina si sarea intr-un bol mai mare (sau in bolul mixerului daca vei framanta „mecanizat”) si adauga maiaua crescuta
Incepe sa amesteci cu mana sau cu mixerul la viteza mica, folosind carligul
Adauga pe rand apa cu zahar, coaja de lamaie, iar la final uleiul, cate putin
Framanta pana cand aluatul devine lucios si se dezlipeste de bol, apoi pune la crescut intr-un loc ferit, acoperit cu o folie alimentara
Preparare umplutura:
Intr-un bol amesteca zaharul pudra cu miezul de nuca maruntit (nu prea marunt pentru ca textura oferita de bucatile de nuca e delicioasa)
Adauga ulei cate putin pana cand obtii un amestec destul de tare
Asamblarea si coacerea cozonacului:
Pregateste o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si pre-incalzeste cuptorul la 180 de grade (sau mediu, pe gaz)
Cand aluatul de cozonac de post isi dubleaza volumul (mie mi-a luat vreo ora) intinde-l pe un blat presarat cu faina astfel incat sa obtii un patrat cu latura de dimensiunea lungimii tavii de cozonac
Intinde umplutura de nuca uniform pe doua treimi din foaia de aluat si ruleaza totul ca o rulada
Pune cozonacul in tava si lasa-l sa se odihneasca vreo 15 minute
Unge cu putin ulei si presara miez de nuca si zahar tos; apoi pune cozonacul la cuptor, 40-50 de minute la 180 de grade celsius
Cand e rumenit si scobitoarea iese *aproape* uscata cozonacul de post este gata; scoate-l din cuptor si lasa-l la racit in tava
Dezlipeste cu grija hartia de copt, taie felii si serveste! Pofta buna!