Cozonac de post cu nuca, simplu si rapid
Portii Timp de preparare
1cozonac 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 60minute
Portii Timp de preparare
1cozonac 30minute
Timp de gatire Timp de asteptare
45minute 60minute
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat:
  • 500g Faina de grau
  • 200g Apa
  • 100g Ulei de floarea soarelui
  • 100g Zahar
  • 7g Drojdie uscata1 plic
  • 5g Coaja rasa de lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
  • 150g Miez de nucamaruntit
  • 100g Zahar pudra
  • 50g Ulei de floarea soarelui
Etape
Prepararea aluatului:
  1. Intr-un castron mic amesteca drojdia cu o lingura de faina, putin zahar pudra (jumatate de lingurita) si putina apa calduta, pana cand obtii o crema aproape lichida
  2. Pune maiaua la loc caldut si asteapta sa-si dubleze volumul
  3. Dizolva zaharul in apa si pune deoparte
  4. Pune faina si sarea intr-un bol mai mare (sau in bolul mixerului daca vei framanta „mecanizat”) si adauga maiaua crescuta
  5. Incepe sa amesteci cu mana sau cu mixerul la viteza mica, folosind carligul
  6. Adauga pe rand apa cu zahar, coaja de lamaie, iar la final uleiul, cate putin
  7. Framanta pana cand aluatul devine lucios si se dezlipeste de bol, apoi pune la crescut intr-un loc ferit, acoperit cu o folie alimentara
Preparare umplutura:
  1. Intr-un bol amesteca zaharul pudra cu miezul de nuca maruntit (nu prea marunt pentru ca textura oferita de bucatile de nuca e delicioasa)
  2. Adauga ulei cate putin pana cand obtii un amestec destul de tare
Asamblarea si coacerea cozonacului:
  1. Pregateste o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si pre-incalzeste cuptorul la 180 de grade (sau mediu, pe gaz)
  2. Cand aluatul de cozonac de post isi dubleaza volumul (mie mi-a luat vreo ora) intinde-l pe un blat presarat cu faina astfel incat sa obtii un patrat cu latura de dimensiunea lungimii tavii de cozonac
  3. Intinde umplutura de nuca uniform pe doua treimi din foaia de aluat si ruleaza totul ca o rulada
  4. Pune cozonacul in tava si lasa-l sa se odihneasca vreo 15 minute
  5. Unge cu putin ulei si presara miez de nuca si zahar tos; apoi pune cozonacul la cuptor, 40-50 de minute la 180 de grade celsius
  6. Cand e rumenit si scobitoarea iese *aproape* uscata cozonacul de post este gata; scoate-l din cuptor si lasa-l la racit in tava
  7. Dezlipeste cu grija hartia de copt, taie felii si serveste! Pofta buna!