Gris cu lapte
Gris cu lapte-cel mai simplu desert posibil, cremos, aromat, usor de facut. Servit cu dulceata de visine, este de-a dreptul delicios.
Portii Timp de preparare
4portii 5minute
Timp de gatire
15minute
Portii Timp de preparare
4portii 5minute
Timp de gatire
15minute
Ingrediente
Preparare gris cu lapte
  • 1litru Lapte dulce
  • 100grame Gris
  • 80grame Zahar(4 linguri)
  • 3grame Esenta de vanilie(cateva picaturi)
  • 50grame Unt 80% grasime
  • 1grame Sare de bucatarie(un praf de sare)
Servire gris cu lapte
  • 100grame Dulceata de visine
Etape
  1. Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul. Daca folosesti baton de vanilie, il poti adauga acum. Daca ai esenta de vanilie, se va pune la final.
  2. Cand incepe sa clocoteasca laptele, lasa focul mai mic pentru ca se umfla si da pe afara, apoi adauga grisul in ploaie, presarat cu mana pe toata suprafata vasului, nu doar intr-un singur loc. Intre timp, cu mana cealalta, amesteca cu un tel, continuu ca sa nu se formeze aglomerari.
  3. Cand incepe grisul sa fiarba, adauga untul, in bucatele mici si un praf de sare. Amesteca bine ca sa se incorporeze.
  4. Lasa sa fiarba grisul cu lapte la foc mic cam 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund.
  5. Scoate batonul de vanilie daca asta ai folosit iar daca ai esenta de vanilie, pune-o acum si amesteca.
  6. Pregateste forme in care vrei sa pui grisul cu lapte. Pot fi boluri mici, pahare cu gura larga sau chiar cesti. Uda formele cu apa rece, apoi adauga grisul in ele. Grisul se va intari cand se raceste.
  7. Cand s-a racit, rastoarna bolurile cu gris cu lapte pe farfurioare si adauga pe deasupra dulceata de visine sau orice alta dulceata. Dulceata de visine se potriveste de minune cu grisul cu lapte pentru ca este dulce acrisoara.