Papanasi pufosi prajiti
O reteta de papanasi pufosi prajiti foarte simpla. Acoperiti cu smantana dulce si cu dulceata preferata, vor deveni preferatii familiei si prietenilor.
Portii Timp de preparare
8papanasi 15minute
Timp de gatire
20minute
Portii Timp de preparare
8papanasi 15minute
Timp de gatire
20minute
Ingrediente
Reteta pentru papanasi:
  • 500grame Branza de vaci(grasa)
  • 2buc. Oua
  • 100grame Zahar
  • 5ml Esenta de vanilie(1 lingurita)
  • 200grame Faina de grau
  • 2grame Bicarbonat de sodiu(1 lingurita)
  • 500ml Ulei de floarea soarelui(pentru prajit)
Pentru servit:
  • 400grame Smantana(cantitate pentru 8 papanasi)
  • 400grame Dulceata de fructe de socsau oricare alta dulceata (cantitate pentru 8 papanasi)
Etape
  1. Amesteca branza cu ouale, zaharul si esenta de vanilie.
  2. Separat, amesteca faina cu bicarbonatul.
  3. Combina faina cu amestecul de branza si amesteca totul foarte bine. Va rezulta un aluat lipicios, moale. Poti adauga o lingura de faina in plus daca aluatul este atat de moale incat nu se dezlipeste de pe maini.
  4. Framanta putin pe masa presarata cu faina, cat sa se omogenizeze. Nu framanta foarte mult, altfel nu vor mai fi pufosi.
  5. Imparte aluatul in 8 bucati mai mari si alte 8 bucati mai mici (cat o nuca). Bucatile mici vor deveni binecunoscuta bila a papanasilor, ce confera unui papanas atata farmec.
  6. Rotunjeste cu mainile infainate atat bucatile mari cat si cele mici, formand bile sferice. Bucatile mari aplatizeaza-le, iar cu degetele formeaza o gaura mai larga in mijlocul papanasului. Poti obtine acelasi rezultat daca tai cu o forma mai mare iar in mijloc cu o forma mai mica, ca in reteta de Gogosi la cuptor cu drojdie
  7. Pune la incins uleiul intr-o cratita, la foc mediu. Trebuie sa fie suficient, pentru ca papanasii se prajesc in baie de ulei. Cand este bine incins, pune cate doua sau trei bucati de papanasi, cate incap deodata in cratita insa trebuie sa ramana si suficient spatiu pentru ca se vor umfla.
  8. Prajeste pe rand toti papanasii impreuna cu bilele lor pana ce se rumenesc frumos, asa cum preferi sa fie: mai mult sau mai putin prajiti. Mai putin prajiti sunt mai fragezi, dar risti sa ramana cruzi ;-)
  9. Scoate papanasii prajiti pe un servet de hartie absorbant, pentru a elimina uleiul in exces.
  10. Serveste papanasii calzi, cu smantana din belsug si cu dulceata preferata! (noi ii preferam cu Dulceata de visine in sirop de zahar)