Gogosi la cuptor cu drojdie

De ce imi place reteta de gogosi la cuptor cu drojdie? Pentru ca sunt pufoase, au gustul de gogosi cu care m-am obisnuit dar nu mai sunt imbibate de ulei.

Aceste gogosi sunt destul de versatile pentru ca le poti servi cu gem sau dulceata, inghetata sau chiar asa, simple.

Ornamentul de zahar se gaseste in orice hypermarket, la raionul de esente, praf de copt, etc.

Reteta de Gogosi la cuptor cu drojdie

Gogosi la cuptor cu drojdie
Vote: 3
Evaluare: 4.67
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 25 bucati
Preparare: 20 minute
Gatire: 10 minute
Asteptare: 60 minute

Ingredientele retetei de Gogosi la cuptor cu drojdie

Cantitati de ingrediente pentru: bucati
  • 20 grame Drojdie proaspata 
  • 5 linguri Apa calda
  • 500 grame Faina de grau 
  • 100 grame Zahar 
  • 1 lingurita Sare de bucatarie 
  • 5 grame Coaja rasa de lamaie (1 lingurita)
  • 1 buc. Oua 
  • 25 grame Unt 80% grasime (la temperatura camerei)
  • 200 ml Lapte dulce 
  • 30 grame Ornament din zahar pentru decorat

Instructiunile retetei de Gogosi la cuptor cu drojdie

  1. Scoate untul din frigider pentru ca ai nevoie de el la temperatura camerei.
  2. Intr-un bol mai mic faramiteaza cu degetele drojdia si adauga din cantitatile din reteta urmatoarele: 3 linguri de faina, 5 linguri de apa calda, 1 lingura de zahar, apoi amesteca foarte bine, pana cand nu mai sunt aglomerari in compozitie.
    Reteta de gogosi la cuptor cu drojdie
  3. Pune acest bol acoperit, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, de exemplu in cuptorul cu microunde (fara sa il pornesti) sau intr-un dulap inchis.
  4. Lasa-l pana cand formeaza bule de aer si isi dubleaza volumul (15-20 minute).
    Reteta de gogosi la cuptor cu drojdie
  5. Intr-un bol mai mare, amesteca faina, zaharul, sarea si coaja rasa de lamaie.
  6. Cand maiaua de drojdie este gata, pune in bolul mare cu faina, impreuna cu oul, untul si laptele dulce.
  7. Framanta aluatul (in jur de 10 minute) pana cand se formeaza o coca potrivit de moale.
  8. Depoziteaza aluatul acoperit, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer pana cand va creste. In medie cam o ora.
    Reteta de gogosi la cuptor cu drojdie
  9. Aluatul este suficient de crescut cand si-a dublat volumul.
    Reteta de gogosi la cuptor cu drojdie
  10. Cand este gata, preincalzeste cuptorul la 180 grade C si pregateste o tava intinsa, pentru cuptor. Eu nu am tapetat-o cu nimic, pentru ca nu a fost necesar, gogosile avand grasime in compozitie, nu s-au lipit.
  11. Mai framanta putin coca si intinde o foaie groasa (1 cm grosime) pe masa.
  12. Taie forme rotunde in aluat cu gura unui pahar sau alta forma.
    Gogosi la cuptor cu drojdie
  13. In mijlocul fiecarei gogosi, mai taie un cerc cu gura unui pahar mai mic. Eu am folosit un suport pentru ou :)
    Gogosi la cuptor cu drojdie
  14. Pune pe o farfurie intinsa ornamentul de zahar cat mai imprastiat. Trece fiecare gogoasa prin acesta, pe o singura parte sau chiar pe ambele, dupa cum preferi, apoi pune-le in tava pentru cuptor.
    Gogosi la cuptor cu drojdie
  15. Pune la cuptor pentru 10-15 minute sau pana cand este gata, dar nu lasa prea mult pentru ca vor deveni uscate si nu vor mai fi pufoase.
  16. Serveste cu dulceata, gem sau ca atare.