Rade dovleacul mai grosier sau mai fin, dupa cum iti este la indemana.
Pune-l la calit, la foc mediu, impreuna cu zaharul si scortisoara, amestecand des sa nu se lipeasca de fundul cratitei (esenta de portocale mai tarziu). Cand s-a inmuiat bine dovleacul, ia de pe foc.
Lasa-l sa se raceasca si intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade C.
Pune miezul de nuca la cuptor sa se rumeneasca putin, dar nu il lasa prea mult pentru ca va deveni amarui la gust si apoi pregateste o tava pentru cuptor (cat mai intinsa) cu hartie pentru copt.
Dupa ce ai scos nucile, gusta din nuca impreuna cu compozitia de dovleac si spune-mi cum ti se pare. Incearca sa te opresti ca sa iti mai ramana si pentru placinta. :)
Pregatire foi:
Din cantitatea de faina, opreste 2 cesti pentru pudrat. Restul de faina, pune-o intr-un castron mai mare si fa o gropita in mijlocul ei.
Adauga sarea, uleiul si framanta pana are textura unui aluat sfaramicios.
Adauga treptat apa si framanta.
Mai adauga cate putina faina pana cand nu se mai lipeste de degete.
Pudreaza masa cu faina, si framanta coca cat de bine poti, pana cand va avea o textura fina si compacta.
Imparte aluatul in trei si dintr-o parte de aluat intinde o foaie. Foile trebuie sa fie cat mai subtiri posibil.
Asamblare:
Adauga esenta de portocale in compozitia de dovleac si amesteca.
Pune prima foaie in tava dar ai grija ca marginile foii sa depaseasca marginea tavii.
Adauga jumatate din compozitia de dovleac, niveland pe toata suprafata foii, apoi presara jumatate din cantitatea de nuca.
Mai formeaza inca o foaie si pune deasupra, (marginile foii nu trebuie sa depaseasca marginile tavii de data asta) apoi restul de dovleac si nuca.
Intinde ultima foaie si daca vrei, fa-i un model cu ce ai la indemana: fundul unui pahar cu model reliefat sau chiar crestaturi cu cutitul. De exemplu, modelul din imagine l-am facut cu un inel pentru servetele, astfel: am pus inelul pe sucitor si am presat pe fasii de foaie taiate in prealabil.
Pune foaia deasupra, uneste marginile foii de dedesubt cu foaia de deasupra asa incat sa fie impachetata la capete.
Unge cu putin ulei si pune la copt pana cand se rumeneste (cam 50 minute).
Scoate de la copt si acopera placinta cu un prosop curat. Foaia de deasupra va fi foarte crocanta dar daca o acoperi cu prosop se va inmuia atat cat este necesar sa o poti taia frumos.
Taie in forma dorita, pudreaza cu zahar fin sau serveste simplu.