Tiramisu cu labute
Portii Timp de preparare
8portii 30minute
Portii Timp de preparare
8portii 30minute
Ingrediente
 • 4buc. Oua(mici sau 3 buc. mari)
 • 200grame Zahar(8 linguri)
 • 500grame Branza mascarpone
 • 1gram Sare de bucatarie(un praf de sare)
 • 5ml Esenta de vanilie(1 lingurita)
 • 600ml Cafea espresso(4 cesti)
 • 5ml Esenta de rom(1 lingurita)
 • 260grame Piscoturi de sampanie
 • 50grame Cacaoneagra
 • 50grame Zahar pudrapentru ornament
Etape
Reteta pentru crema:
 1. Prepara cafeaua si indulceste cu doua linguri de zahar sau cat zahar este necesar ca sa fie suficient de dulce. Cafeaua poate fi facuta la ibric, la filtru sau la espressor. Important este sa fie o cafea tare. Las-o la racit.
 2. Separa albusurile de galbenusuri.
 3. Freaca galbenusurile cu trei linguri de zahar, pana cand se dizolva zaharul iar compozitia are un aspect cremos.
 4. Adauga branza mascarpone si omogenizeaza. Poti face asta cu mixerul.
 5. Bate albusurile spuma cu un praf de sare. Cand se intareste spuma, adauga trei linguri de zahar si esenta de vanilie si bate in continuare. Sunt bine batute atunci cand mixerul sau telul lasa urme clare in compozitie iar daca intorci castronul, compozitia nu cade.
 6. Combina cele doua compozitii: ouale cu mascarpone si albusurile. Amesteca usor cu o spatula (fara mixer) si pune la rece.
Asamblare tiramisu cu labute:
 1. Pune la indemana platoul pe care vei servi ulterior prajitura.
 2. Pune cafeaua rece (obligatoriu rece) intr-un vas mai plat, atat cat sa incapa un piscot pe orizontala. Adauga esenta de rom si amesteca.
 3. Scoate crema de la rece si pune un strat pe suprafata platoului. Da, primul strat va fi de crema.
 4. Inmoaie piscoturile in cafea, pe rand, unul cate unul, astfel: prinde cu degetele piscotul din mijloc si cu partea plata in jos, scufunda-l scurt in cafea. Intoarce-l si pe partea cealalta, scufunda-l la fel de scurt apoi scutura-l putin de lichidul care inca se prelinge. Chiar daca ti se pare ca nu este suficient de bine imbibat, nu il tine mai mult in cafea pentru ca el se va inmuia si mai mult ulterior si va deveni o masa de faina imbibata care nu va avea efecul dorit. Si eu prefer blaturile bine insiropate dar piscoturile au o consistenta diafana, diferita de cel al unui blat de tort.
 5. Asaza piscotul pe platou peste stratul de crema, apoi inmoaie un altul, pune-l pe platou in continuare si tot asa, pana cand acoperi toata suprafata platoului cu piscoturile insiropate cu cafea. Daca sunt mai mari decat platoul si nu se potrivesc perfect, taie piscoturile in bucatele potrivite, cat sa incapa frumos.
 6. Adauga un nou strat de crema.
 7. Continua cu un nou strat de piscoturi inmuiate in cafea, asezandu-le invers.
 8. Pune din nou un strat de crema, niveleaza, apoi pune prajitura la rece. Las-o sa stea 10-15 minute (pana speli vasele) atat cat sa se intareasca putin crema.
 9. Pune cacao neagra intr-o sita si presara pe toata suprafata prajiturii, un strat consistent, apoi pune din nou la rece.
Decorare tiramisu cu labute:
 1. Tipareste sablonul.
 2. Decupeaza formele de labute cu un cutter.
 3. Scoate tiramisu din frigider, pune sablonul peste aceasta, usor, fara sa presezi, altfel se va presa stratul diafan de cacao. Cu o alta sita (nu tot aceea pe care ai folosit-o la cacao pentru ca se va murdari imaculatul strat de zahar pudra) pudreaza peste sablon, unde sunt decupate urmele de labute, atat cat sa se acopere stratul de cacao. Nu exagera in a pune mai mult zahar pudra pentru ca va iesi denivelat.
 4. Ridica usor sablonul, cu ambele maini deodata, in pozitie perfect orizontala, altfel tot surplusul de zahar pudra va pica peste stratul de cacao de pe tiramisu, stricand aspectul. Nu stranuta!!
 5. Gata, asta a fost toata reteta acestui tiramisu cu labute! Serveste rece.