Un blat de tort facut in casa nu se compara cu cel comercializat in magazine nici pe departe. Am cumparat de cateva ori blaturi de tort si de fiecare data imi juram ca nu mai fac asta. Pana la urma m-am invatat minte. Nu imi plac acele blaturi de tort dintr-un singur motiv; sunt prea aerate si daca vrei sa le insiropezi, dispare blatul. Se inmoaie foarte tare si se terciuieste. Un blat de tort facut in casa are o structura buna, este in acelati timp pufos dar si dens ca sa poata sustine crema unui tort. Mult timp am facut blatul de tort dupa reteta: 6 oua, 6 linguri faina si 6 linguri zahar vanilat. Era foarte usor de tinut minte insa remarcam ca nu ieseau mereu identice asta pentru ca nu reusesti sa iei in lingura mereu aceeasi cantitate de faina si la cantitati mari, diferenta este semnificativa. Poti foarte usor sa dublezi din greseala cantitatea de faina, daca pui lingura cu varf. Lingurile sunt si ele de multe dimensiuni, ouale la fel. Asa mi-am luat cantar. Despre oua, luam in considerare marimea M, care au aproximativ 50 grame/ou. Stim ca ouale de gaina sunt de diferite marimi de la S pana la Jumbo care sunt foarte mari. Daca folosesti oua de tara, alege vizual dimensiunea medie si sa fie toate la fel. In blatul de tort nu se adauga praf de copt pentru ca nu este necesar, in plus, poate sa creasca neuniform.
Reteta de Blat de tort
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 8 | portii |
Preparare: | 15 | minute |
Gatire: | 30 | minute |
Ingredientele retetei de Blat de tort
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 4 buc Oua (marimea M-aprox. 50 g/buc)
- 100 grame Zahar
- 100 grame Faina de grau
- 8 grame Zahar vanilat (un pliculet)
Instructiunile retetei de Blat de tort
- Preincalzeste cuptorul la 180 grade C sau treapta medie la cuptor pe gaz.
- Tapeteaza cu hartie pentru copt o forma cu peretii detasabili, astfel: Intinde hartia de copt pe masa, pune forma de copt peste aceasta si cu o foarfeca decupeaza hartia pe langa forma dar lasand cativa cm pe margine. Nu trebuie taiata chiar la baza formei ci lasati cativa cm de hartie in plus pentru ca atunci cand vei strange cercul si hartia se va strange. Scoate cercul formei, pune hartia decupata pe baza formei de copt si pune cercul peste baza tapetata cu hartie. Strange cercul si decupeaza fasii inguste de hartie dar mai inalte decat peretele tortului, pe care le pui de jur imprejurul formei, tapetand astfel si peretele acesteia. Poti pune o picatura de ulei din loc in loc ca sa stea hartia lipita de peretele formei. Pe de alta parte, poti sa ungi doar cu putin ulei peretii formei, fara a pune si hartie daca ai o forma de copt buna, care nu se lipeste. Mai este si varianta de a unge toata forma cu ulei si tapetata cu faina.
- Separa albusurile de galbenusuri. Nu are importanta daca ouale sunt reci, direct de la frigider sau nu dar este important sa spargi ouale intr-un bol separat, unul cate unul, pentru ca daca este vreun ou alterat, le-ai compromis si pe celelate.
- Pune albusurile intr-un vas perfect curat, spalat bine cu detergent de vase si uscat. Vasul nu trebuie sa aiba urme de ulei chiar si insesizabile, de aceea este indicat sa ai un vas anume pentru baterea albusurilor pe care sa nu il folosesti la altceva. Altfel nu se bat albusurile bine.
- Bate albusurile cu mixerul sau cu telul (paletele perfect curate) pana cand se intareste spuma de albusuri.
- Adauga zaharul si zaharul vanilat si bate in continuare pana cand compozitia devine lucioasa si sta stabila pe tel. Daca scoti telul, formeaza varfuri care isi pastreaza forma. Daca nu ai zahar vanilat si folosesti esenta de vanilie, nu o pune in albusuri ci in galbenusuri. Esentele de vanilie au in general uleiuri in compozitie si risti sa se strice compozitia.
- Bate putin si galbenusurile cu mixerul sau telul pana cand se omogenizeaza foarte bine.
- Adauga galbenusurile peste albusuri si amesteca foarte scurt, cat sa se omogenizeze compozitia.
- Pune faina in ploaie, ideal este sa o cerni direct deasupra vasului, pentru ca astfel se aereaza.
- Amesteca faina in timp ce o pui, cu o spatula, de jos in sus, cu miscari largi astfel incat sa nu iasa aerul din albus-secretul intregului proces. Nu amesteca prea mult decat atat cat sa se incorporeze faina.
- Pune compozitia in tava, scutura putin tava de masa asa incat sa se niveleze compozitia.
- Pune la cuptorul incins pentru 30 minute. Verifica dupa 20 de minute cu o scobitoare. Inainte de acest timp, nu deschide cuptorul pentru ca se lasa blatul de tort. Daca scobitoarea iese uscata, blatul de tort este gata. Blatul nu trebuie lasat nici prea mult pentru ca devine uscat. Cand verifici, introdu scobitoarea in mai multe locuri, mai ales in mijloc, ca acesta sa fie copt uniform.
- Cand este gata, scoate forma din cuptor si il poti lasa sa se raceasca in forma pe un gratar sau scos din forma pe un gratar.
- Taiatul blatului de tort se face abia dupa ce acesta s-a racit complet, cu un cutit cu lama mai lunga. Se taie de jur imprejur, paralel cu blatul mesei, pornind de la exterior catre interior, pana in mijlocul blatului.
- Pentru utilizare, blatul se taie in 2 sau in 3 in functie de forma pe care ai folosit-o si cum a iesit el ca marime. La formele mai largi si mai joase se taie in 2, la forme mai inalte si mai mici in diametru, se taie in 3.
- Ca sa il poti taia drept, daca nu ai antrenament, poti sa masori de la blatul mesei pana unde va fi taietura pentru felie si sa pui cateva semne, scobitori infipte sau mici taieturi facute cu cutitul, atat cat sa te ghideze. Este destul de important sa fie taiat cat mai drept pentru ca atunci cand vei taia tortul, straturile de blat si crema cu cat sunt mai drepte, cu atat arata mai bine.
- Dupa taierea feliilor, poti insiropa foile rezultate, cu sirop, conform retetei sau un sirop facut din apa si zahar, fierte, racite si aroma adaugata ulterior. Iarasi, aroma in functie de tortul ales, cu ce anume se potriveste crema aleasa.
- Pentru insiropare, pune feliile individual pe cate o farfurie suficient de mare cat sa incapa fiecare felie si sa stea felia dreapta (nu farfurie adanca de ciorba). Toarna siropul cate putin, cu lingura pe toata suprafata. O sa iti dai seama pe unde ai pus sirop pentru ca se schimba usor culoarea blatului, este mai umed.
- Cat de mult sa il insiropezi, depinde de gust, mie imi plac torturile bine insiropate, dar nu trebuie sa exagerezi pentru ca se va scurge siropul continuu dupa ce pui crema tortului si chiar si dupa ce il pui in frigider. Oricum, este bine ca platoul de servire sa aiba o mica margine mai inaltata, ca sa nu se prelinga siropul. Chiar ar fi bine ca felia care va sta la baza tortului sa fie insiropata mai putin decat celelalte.
- La montarea tortului, vei avea grija sa incepi cu felia care a fost prima atunci cand a stat in cuptor, astfel incat, suprafata tortului, adica partea pe care o ornezi sa fie felia care a stat pe fundul formei de copt, in cuptor. Asta pentru ca acea parte este intotdeauna foarte dreapta, cu muchie perfecta.
Notitele retetei de Blat de tort
Poti colora blaturile in diferite culori, cu putin colorant alimentar. O reteta interesanta, aici.