O reteta de cartofi frantuzesti, asa cum o stim cu totii, cremoasa, densa, satioasa si savuroasa. Contine combinatia ideala: cartofi, oua, carnati, smantana si telemea. Cum sa rezisti? Pai nu ai de ce sa rezisti cartofilor frantuzesti, mai ales ca se fac atat de usor. Poate ca suna complicat, stim ca bucataria frantuzeasca e mai delicata insa acesta este o reteta adaptata, asa ca pentru gusturile noastre gurmande.
Reteta de Cartofi frantuzesti
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 6 | portii |
Preparare: | 20 | minute |
Gatire: | 60 | minute |
Ingredientele retetei de Cartofi frantuzesti
Cantitati de ingrediente pentru: portii Pregatire ingrediente cartofi frantuzesti
- 1 kg Cartofi albi (nu prea fainosi)
- 16 grame Sare de bucatarie (pentru pus la fiertul cartofilor)
- 5 buc Oua
- 200 grame Sunca de porc afumata, carnati sau kaiser
Asamblare cartofi frantuzesti
- 10 grame Unt 80% grasime (pentru uns tava)
- 1 gram Piper negru macinat (un praf de piper)
- 250 grame Smantana
- 2 buc Oua
- 150 grame Branza telemea
- 100 grame Cascaval
Instructiunile retetei de Cartofi frantuzesti
- Spala bine cartofii si pune-i la fiert, in coaja, intr-o oala incapatoare, cu apa suficienta, cat sa treaca peste ei.
- Adauga si 2 lingurite de sare, in oala. Lasa cartofii la fiert pana cand incep sa se inmoaie si pot fi intepati usor cu furculita. Nu este necesar sa ii fierbi foarte mult pentru ca vor sta si la cuptor.
- Cat timp fierb cartofii, pune si ouale la fiert. Intr-o cratita incapatoare, pune la fiert apa (suficienta cat sa cuprinda ouale) si cand clocoteste, adauga-le. Tine-le la fiert timp de 10 minute. Dupa expirarea timpului, varsa apa din craticioara si pune apa rece peste oua, se vor curata mult mai bine astfel.
- Curata ouale de coaja si taie-le felii (rondele).
- Curata si cartofii de coaja dupa ce s-au racit si taie-i felii (rondele).
- Taie felii si sunca, carnatii sau kaizerul.
- Porneste cuptorul la 180 grade C sau la mediu - la cuptorul pe gaz.
- Ia un vas rezistent, pretabil pentru cuptor si unge-l cu unt.
- Asaza in vas un strat de felii de cartofi, presara putina sare (daca mai este necesar-cartofii au fiert cu sare).
- Adauga un strat de felii de oua, presara sare si un praf de piper.
- Pune un strat de sunca sau carnati sau kaizer.
- Daca ai folosit un vas mai mic si ti-au ramas oua si carnati, pune din nou un strat de cartofi, oua, carnati.
- Intr-un castron, amesteca bine smantana, cele doua oua si branza telemea.
- Adauga jumatate din amestec in tava, peste stratul de carnati.
- Mai pune un rand de cartofii felii (ultimul).
- Toarna pe toata suprafata restul de smantana cu telemea, ramasa.
- Pune vasul la cuptor, acoperit cu capac sau o folie de aluminiu pentru 30 minute.
- Intre timp, rade cascavalul.
- Scoate tava din cuptor, presara cascavalul ras pe toata suprafata si mai pune la cuptor pentru 10 minute, ca sa se gratineze cascavalul.
- Serveste cu smantana, adaugata suplimentar pe farfurie, sau ca atare!