Ciocolata de casa este un desert foarte simplu, economic si mereu bine primit de copii si de adulti deopotriva.
Pentru a-ti asigura mereu o ciocolata de casa reusita trebuie doar sa faci siropul din apa, zahar si unt – vezi amanuntele mai jos, in reteta – este foarte simplu!
Reteta de Ciocolata de casa cu nuca
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 10 | portii |
Preparare: | 10 | minute |
Gatire: | 5 | minute |
Asteptare: | 15 | minute |
Ingredientele retetei de Ciocolata de casa cu nuca
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 100 g Unt 80% grasime
- 250 g Lapte praf integral
- 100 ml Apa
- 35 g Cacao 2 linguri
- 500 g Zahar
- 150 g Miez de nuca nu prea marunt
Instructiunile retetei de Ciocolata de casa cu nuca
- Tapeteaza o tava cu folie alimentara si tine-o la indemana
- Intr-un bol incapator cerne si amesteca bine laptele praf si pudra de cacao
- Intr-un ibric cu fund dublu pune zaharul, untul si apa si incalzeste-le la foc mic amestecand tot timpul astfel incat zaharul sa se topeasca inainte sa dea in clocot
- Pregateste un ceas si urmareste cand incepe sa clocoteasca amestecul. Din acest moment lasa-l sa fiarba fix 6 minute la foc mic-mediu, astfel incat sa faca bule dar sa nu dea pe dinafara. La mine arata ca in imaginea alaturata:
- Cand se implinesc cele 6 minute toarna amestecul fierbinte in bolul cu lapte praf si cacao si amesteca puternic ciocolata de casa pana la omogenizarea completa (merge mai repede & usor cu mixerul!)
- Amesteca repede si nucile (cu o lingura, NU cu mixerul) si apoi toarna ciocolata de casa in tava tapetata cu folie. Niveleaza daca este necesar.
- Se raceste destul de repede dupa care o poti taia in patratele :-)
Notitele retetei de Ciocolata de casa cu nuca
Preparata prin fierberea untului in siropul de zahar ciocolata de casa iese foarte stabila si are exact consistenta bine-cunoscuta, de fiecare data. Daca vrei sa obtii o ciocolata de casa mai moale poti reduce timpul de fierbere la 5 minute. Din experienta mea sub 5 minute ramane aproape lichida.
De asemenea poti creste cantitatea de cacao pentru a obtine o ciocolata de casa mai neagra - in cazul in care cresti cantitatea de cacao iti recomand sa reduci timpul de fierbere putin (5:30 minute?) pentru ca suplimentul de cacao are nevoie de un supliment de lichid pentru ca ciocolata de casa sa-si pastreze consistenta.
O reteta de ciocolata de casa ceva mai exotica, cu Nesquick, merisoare si alte bunatati gasesti aici!
Reteta ciocolata-500 gr zahar,150 ml apa,50 gr cacao se amesteca pe foc.Din momentul inceperii fierberii se pastreaza pe foc exact 7 minute,apoi se adauga pe rind 200 gr unt portionat pina se topeste.Din acel moment se ridica vasul de pe foc si se adauga 250 gr lapte praf de calitate si putin rom,vanilie.Se rastoarna intr-un vas yena peste care s-a trecut unt.Se da la rece 24-48 ore.