Despre ciorba de burta cred ca se pot canta ode si balade. Oamenii ori o adora ori nu vor sa auda de ea. Cei care o adora, au facut o adevarata pasiune pentru ciorba de burta. O alta categorie apreciaza ciorba de burta dar se tem ca are multe calorii; pentru asta, consulta eticheta nutritionala, din dreptul retetei.
Daca iti place, dar eviti sa prepari o ciorba de burta pentru ca este dificil de facut, iata mai jos cateva sfaturi:
Ideal este sa cumperi burta proaspata, nu congelata, nici prefiarta. Va fi ceva mai mare timpul de fierbere si trebuie curatata dar merita pentru ca si gustul ciorbei de burta va fi mult mai bun.
Alege bucati de burta cu stratul de fibre musculare cat mai pronuntat. Zonele in care fibrele musculare se strang in manunchiuri se numesc muchii si sunt delicioase!
Cand cureti burta de vita, poti folosi o perie de plastic apoi clateste-o sub jet de apa rece.
Serveste ciorba de burta cu dressingul de smantana si usturoi separat, astfel va avea un gust mult mai pronuntat.
Reteta de Ciorba de burta
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 8 | portii |
Preparare: | 20 | minute |
Gatire: | 1 | ora |
Ingredientele retetei de Ciorba de burta
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 1 kg Burta de vita
- 4 litri Apa
- 1.2 kg Oase de vita (genunchi de vita)
- 200 grame Telina (un sfert de telina mai mare)
- 135 grame Morcovi (1 buc.)
- 100 grame Patrunjel radacina (1 buc.) sau pastarnac
- grame Piper negru (20 boabe)
- 2 buc. Foi de dafin
- 2 buc. Galbenus de ou
- 2 linguri Otet din vin
- 1 lingurita Sare de bucatarie
- 200 grame Smantana
- 35 grame Usturoi (8 catei mari)
Instructiunile retetei de Ciorba de burta
- Curata burta de vita de toate pielitele si resturi, pana cand burta ramane perfect alba si perfect curata. Poti folosi sare sau o perie.
- Curata si spala genunchiul de vita foarte bine.
- Curata legumele si taie-le cuburi mari.
- Pune burta de vita si genunchiul la fiert, in 4 litri de apa rece, cu o lingurita rasa de sare. Adauga si legumele.
- Curata spuma care apare deasupra apei.
- Poti fierbe la presiune cam o ora sau simplu, la foc mediu in jur de doua ore. Burta este fiarta cand este moale si se taie usor.
- Scoate burta din oala, lasa-o sa se raceasca usor apoi taie in forma de taitei mai grosi, la fel si carnea de pe picior.
- Strecoara zeama in care au fiert, apoi pune-o din nou pe foc si lasa sa mai dea cateva clocote, apoi ia de pe foc.
- Pune burta de vita si carnea taiata inapoi in oala dar si legumele fierte.
- Separa galbenusurile de albusuri, amesteca-le bine cu cele doua linguri de otet si amesteca cate putin cu ciorba din oala.
- Daca este necesar, mai adauga sare si otet (in functie de gust) si gata cu ciorba de burta.
- Ciorba de burta in reteta originala se consuma ca atare insa dressingul de smantana si usturoi o face si mai buna.
- Curata cateii de usturoi si zdrobeste-i.
- Freaca-i cu un praf de sare, apoi adauga smantana.
- Serveste la masa langa ciorba de burta.
Super ciorbita ,să aveți poftă.
Clasic