Ciorba de gaina

O reteta de ciorba de gaina, nelipsita din casa noastra. De fapt, consumam multa ciorba, cel putin acum, iarna, incat oala de ciorba nu mai ajunge aproape niciodata in dulap.

Ciorba de gaina de tara se deosebeste de cea de gaina din comert, in primul rand prin gust. In al doilea rand prin grasimea pe care o lasa in ciorba. In al treilea rand prin textura carnii, iar aici poate fi si o parte mai putin buna. Eu am mai avut cate o gaina de la tara, de-o varsta cu mine (adica batrana, se-ntelege :) ) si mancatul carnii devenea sport extrem pentru maxilare. Doar mama stie cum sa o gateasca si sa mai iasa si comestibila, mi-a explicat de multe ori dar nu imi iese si punct. Despre bors…tot in atributiile mamei…

Eu am renuntat sa mai pun taitei sau fidea, in ultima vreme imi place ca ciorba sa fie mai clara, mai lichida, cu carnea dezosata, astfel ca, atunci cand ajunge in farfurie sa poata fi mancata cat mai usor.

Oricum o preferi, ciorba ar trebui sa nu iti lipseasca, mai ales in anotimpul rece. Insotita de un ardei iute, categoric vei face economie la intretinere :)

Reteta de Ciorba de gaina

Ciorba de gaina
Vote: 4
Evaluare: 5
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 17 portii
Preparare: 30 minute
Gatire: 1 ora

Ingredientele retetei de Ciorba de gaina

Cantitati de ingrediente pentru: portii
  • 1 buc. Gaina intreaga 
  • 2 buc. Ceapa 
  • 1 buc. Pastarnac 
  • 1/2 buc. Telina 
  • 2 buc. Morcovi 
  • 1.5 litri Bors 
  • 200 ml. Suc de rosii 
  • 150 ml. Bulion de tomate sau amestec cu ardei
  • dupa gust Sare de bucatarie 
  • 1 legatura Marar 

Instructiunile retetei de Ciorba de gaina

  1. Dintr-o gaina intreaga, da la o parte partile care nu iti plac, ex. gatul sau picioarele.
  2. Pune la fiert in 4 litri de apa sau cat sa acopere carnea si spumeaza cand este necesar.
  3. Curata legumele si taie-le pe toate in cubulete mici.
  4. Dupa ce s-a fiert carnea, o poti scoate si dezosa sau poti lasa bucatile de carne intregi in ciorba.
  5. Adauga legumele taiate in oala si lasa-le sa fiarba.
  6. Cand s-au inmuiat suficient, adauga borsul, sucul de rosii si sarea, dupa gust. Lasa pe foc cateva clocote. Pune borsul cate putin apoi gusta pana cand ajungi la gustul care-ti place. Borsul poate fi mai mult sau mai putin acru.
  7. Ia ciorba de pe foc si asezoneaza cu marar proaspat taiat.
    Ciorba de gaina

Comentezi?