Ciorba de perisoare delicioasa, reteta romaneasca traditionala cu bors, zarzavat si pasta de tomate. Smantana se adauga proaspata, in farfurie – in felul asta ciorba de perisoare rezista foarte bine in frigider.
Adauga o bucata de rasol de porc in zeama, la fiert, pentru un gust puternic, desavarsit!
Reteta de Ciorba de perisoare
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 10 | portii |
Preparare: | 30 | minute |
Gatire: | 90 | minute |
Ingredientele retetei de Ciorba de perisoare
Cantitati de ingrediente pentru: portii Pentru ciorba
- 200 g Carne de porc o felie de rasol cu os, pentru gust
- 420 g Cartofi albi 2 bucati
- 330 g Ceapa 3 bucati, medii
- 240 g Ardei gras rosu 2 bucati
- 120 g Morcovi 2 de marime medie
- 100 g Telina 1 radacina mica
- 60 g Pastarnac 1 radacina
- 60 g Patrunjel radacina 1 radacina
- 60 g Bulion de tomate 4 linguri
- 50 g Orez alb (optional)
- 1 l Bors
- 1 Ou
- 50 g Leustean verde
- 50 g Patrunjel verde
- 18 g Sare de bucatarie cca 1 lingura, dupa gust
Pentru perisoare
- 500 g Carne de porc tocata
- 220 g Ceapa 2 bucati
- 50 g Orez alb
- 1 Ou
- 10 g Cimbru uscat
- 5 g Piper negru macinat
- 10 g Sare de bucatarie variaza, dupa gust
Instructiunile retetei de Ciorba de perisoare
Preparare ciorba
- Curata bine rasolul si pune-l la fiert intr-o oala de 5-6 litri cu apa rece; noteaza ora la care le-ai pus la fiert!
- Scoate spuma cand se formeaza (de vreo 3 ori) si apoi adauga sarea (1 lingura), micsoreaza focul si lasa la fiert cu capac vreo 30 de minute
- Intre timp curata si taie radacinile de telina, patrunjel, pastarnac si morcovii
- Dupa vreo 30 de minute adauga in oala de ciorba radacinile curatate si taiate anterior; daca se opreste din fiert da focul mai mare cateva minute ca sa revina rapid la fiert
- Curata si toaca ceapa si ardeiul iute, apoi adauga-le si pe ele in oala de ciorba si pune capacul pentru a-si pastra aromele in interior; atentie la foc, trebuie sa clocoteasca incet sub capac
Preparare perisoare
- Amesteca bine ingredientele de perisoare (carnea tocata cu ceapa, orezul, oul si mirodeniile plus sarea)
- Separa bucati din compozitie si da-le forma de bila cu mainile ude, apoi pune-le pe o farfurie suficient de mare (ar trebui sa-ti iasa 25 - 30 de perisoare din cantitatile astea dar ... gusturile nu se discuta :-) )
- Dupa cca. 60 de minute de la momentul punerii la fiert adauga perisoarele in ciorba pe rand, cu lingura, ca sa nu se "deterioreze"; urmareste spuma, si daca se formeaza scoate-o cu o spumiera; daca se opreste din fiert da focul mai tare din nou pentru cateva minute
Finisare
- Curata si taie cartofii cubulete de marima care iti place si adauga-i in ciorba dupa ~15 de minute de la momentul adaugarii perisoarelor
- Odata cu cartofii poti pune si orezul spalat in ciorba de perisoare
- Dupa inca 10 minute adauga bulionul si borsul; gusta cu grija din ciorba (frige!) si adauga buion, bors si sare cat este necesar ca sa aiba gust puternic, sarat-acrisor; ai grija cu sarea: poti adauga oricand inca un pic (chiar si in farfurie) insa daca ai pus prea multa nu o mai poti scoate de acolo :-)
- Amesteca oul cu putina sare intr-o farfurie si adauga-l si pe el in ciorba; lasa ciorba sa mai dea doua - trei clocote si opreste-i focul
- Taie marunt-marunt frunzele de leustean si patrunjel si adauga-le in ciorba dupa cateva minute dupa ce ai oprit focul
- Pune capacul si las-o sa se racoreasca un pic (30 de minute)
- Serveste calda, impreuna cu lingura sau doua de smantana si un ardei iute!
Notitele retetei de Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare se poate face in multe feluri, dupa gusturile si preferintele fiecaruia, dar si in functie zona geografica de unde provine reteta. Daca vrei sa incerci o ciorba de perisoare moldoveneasca, cu smantana, ceapa calita, mazare si ... lapte incearca reteta asta, care este si ea delicioasa!