Cosulet impletit din aluat

Reteta unei mese festive de admiratie include un cosulet impletit din aluat, care va fi si obiectul nedumeririi invitatilor tai ce se vor intreba daca este comestibil sau doar de decor.

Poti folosi orice alta reteta de aluat, cu sau fara drojdie, eu nu am pus drojdie pentru ca nu vroiam sa creasca, astfel ca „nuielele” sa aiba forma cat mai realista.

Ca si grad de dificultate, nu este deloc greu, putin migalos dar nu din cale-afara. Mie mi s-a parut cel mai greu la asamblarea cosuletului, atunci cand l-am lipit. Oricum, a meritat pentru ca a fost foarte admirat si apreciat!

Reteta de Cosulet impletit din aluat

Cosulet impletit din aluat
Vote: 3
Evaluare: 4.33
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 1 bucata
Preparare: 50 minute
Gatire: 25 minute
Asteptare: 30 minute

Ingredientele retetei de Cosulet impletit din aluat

Cantitati de ingrediente pentru: bucata
  • 300 grame Faina de grau 
  • 1 gram Sare de bucatarie (un praf)
  • 30 ml Ulei de masline (sau de floarea soarelui)
  • 150 ml Apa (in functie de faina)

Instructiunile retetei de Cosulet impletit din aluat

  1. Amesteca faina cu sarea, apoi adauga uleiul, omogenizeaza si pune treptat apa si framanta pana obtii un aluat ferm dar modelabil.
  2. Lasa-l deoparte minim 30 minute, acoperit.
  3. Pregateste un bol (cel din imagine este micut) care sa poat fi folosit in cuptor si imbraca-l in folie de aluminiu.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  4. Din aluat, intinde o foaie, nu foarte groasa si taie fasii cat mai lungi si late de aproximativ 1 cm.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  5. Asaza bolul cu gura in jos si pune fasiile de aluat de-o parte si de alta a bolului. Spatiile dintre fasii nu trebuie sa fie prea mari, mai ales ca la baza bolului, spatiile goale se vor mari.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  6. Aplatizeaza baza cosuletului, astfel incat atunci cand il vei rasturna sa poata sta drept.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  7. Cu alta fasie de aluat, incepi impletirea pe orizontala, astfel: lipeste fasia de o alta verticala pe dedesubt apoi o vei trece imprejurul bolului, pe sub cate una din fasiile verticale, alternativ.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  8. Continua astfel pana la acoperirea totala a bolului.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  9. Taie excesul de aluat cu o foarfeca si aplatizeaza usor unde a fost facuta taietura.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  10. Pentru tortita cosuletului, fa o impletitura din 3 fasii de aluat si pune deasupra altui bol, asezat cu gura in jos, apoi taie excesul.
    Reteta de cosulet impletit din aluat
  11. Mai este necesara o impletitura (exact ca aceea pentru toarta) pentru marginea cosuletului. Pentru a se potrivi atunci cand o vei asambla, cerculetul impletit trebuie sa fie exact pe forma bolului asezat cu gura in jos dar nu in interiorul bolului nici in exteriorul lui, pentru ca nu se va mai potrivi atunci cand vei asambla.
  12. Pune la copt pentru 15-20 minute la 180 grade C sau atat cat este necesar sa se coaca, in functie de cat de subtire a fost taiata foaia de aluat . Nu trebuie sa fie prea copt pentru ca va deveni foarte casant.Daca nu ai mai multe boluri identice, poti coace pe rand si folosesti acelasi bol.
  13. Dupa coacere, lasa la racit si scoate din forme. Asambleaza cosuletul lipind marginea si tortita cu bucatele mici de aluat crud apoi mai pune totul la copt 5-10 minute.
  14. Umple cosuletul cu fursecuri sau orice altceva iti place, dar nu uita ca este totusi fragil si nu este bine sa pui lucruri prea grele.