Adevarul e ca un cozonac de casa bine facut rezolva multe probleme, de la „Vreau ceva bun!”-ul celor mici pana la „Daca faci cozonac din ala bun venim la voi de Craciun, cumnata!” :-)
Cu aceasta reteta de cozonac de casa am urmarit obtinerea unui cozonac cat mai pufos si cu aspect deosebit, in modul cel mai simplu si mai economic cu putinta.
Reteta de Cozonac de casa cu rahat
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 1 | cozonac |
Preparare: | 30 | minute |
Gatire: | 45 | minute |
Asteptare: | 2 | ore |
Ingredientele retetei de Cozonac de casa cu rahat
Cantitati de ingrediente pentru: cozonac Aluat de cozonac de casa
- 350 g Faina de grau cu adaos de gluten si enzime, gen Grania
- 175 g Lapte dulce cald dar nu fierbinte
- 80 g Zahar
- 50 g Unt 80% grasime
- 2 buc Galbenus de ou
- 5 g Esenta de vanilie
- 7 g Drojdie uscata
Umplutura pentru cozonac de casa
- 200 g Rahat asortat sau doar cu cacao
- 5 g Cacao (1 lingurita)
Instructiunile retetei de Cozonac de casa cu rahat
Maia:
- Intr-un bol mic combina drojdia, 1 lingura de faina, 1 lingurita de zahar
- Amesteca-le si adauga lapte caldut pana obtii o maia de consistenta unei smantani nu prea lichide
- Las-o la crescut intr-un loc ferit pana cand creste destul de mult (la mine a dorat vreo 20 de minute). Intre timp adauga zaharul in lapte si amesteca pana cand zaharul se topeste complet (vei folosi amestecul de lapte si zahar mai tarziu in aluat)
Aluat:
- Intr-un bol mai mare (sau in bolul mixerului) amesteca faina, maiaua si cele doua galbenusuri pana cand incepe sa se formeze aluatul de cozonac de casa
- In timpul framantarii adauga pe rand laptele cu zaharul topit, apoi vanilia, apoi untul putin cate putin. Framanta cel putin 5-10 minute pana cand aluatul este ferm si lucios. Daca e prea moale poti adauga faina; daca e prea tare poti adauga lapte.
- Acopera cu o folie sau un prosop ud si pune la crescut intr-un loc ferit. Daca este caldut (gen bucatarie) va creste in ~2 ore, sau poti sa il pui la frigider peste noapte! Aluatul este crescut cand si-a dublat sau triplat volumul (combinatiile de faina Grania cu drojdie dr Oetker cresc mult peste dublu in volum, chiar si la frigider)
- La desprinderea de vasul in care a crescut se vede cat de aerat este aluatul
Montare:
- Pune hartie de copt intr-o tava nu prea mare
- Intinde aluatul cu mana pe masa unsa cu o lingura de ulei
- Distribuie rahatul cat mai uniform pe foaia de aluat, cu grija sa pui rahat pana la marginile laterale, astfel incat sa ai umplutura si in feliile din capatul cozonacului, cand il vei taia :-)
- Presara o lingurita de cacao
- Ruleaza aluatul de cozonac de casa
- Pune cozonacul rulat in tava. Aluatul trebuie sa umple aproximativ doua treimi din tava astfel incat cozonacul sa creasca putin peste margini dar sa nu dea pe dinafara la cuptor
- Lasa cozonacul sa se "odihneasca" vreo 20 de minute apoi presara deasupra ciocolata de menaj rasa sau un alt ornament de prajitura care iti place
Coacere:
- Pune la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius si lasa-l 40 sau 50 de minute. In final inteapa-l cu o scobitoare si apoi treci scobitoarea printre degete: daca este uscata cozonacul este gata
- Lasa cozonacul de casa sa se raceasca in tava macar vreo 30 de minute, astfel incat sa-si stabilizeze forma. Apoi il poti scoate tragand de marginile hartiei de copt
Notitele retetei de Cozonac de casa cu rahat
Un cozonac la fel de spectaculos dar fara framantare gasesti aici!
Ca sa iti faci o idee despre cat creste aluatul din aceasta reteta de cozonac de casa am pozat bolul cu aluat inainte si dupa ce a crescut. Arata asa: :-)