Cozonac de casa cu rahat

Adevarul e ca un cozonac de casa bine facut rezolva multe probleme, de la „Vreau ceva bun!”-ul celor mici pana la „Daca faci cozonac din ala bun venim la voi de Craciun, cumnata!” :-)

Cu aceasta reteta de cozonac de casa am urmarit obtinerea unui cozonac cat mai pufos si cu aspect deosebit, in modul cel mai simplu si mai economic cu putinta.

Reteta de Cozonac de casa cu rahat

Cozonac de casa
Vote: 6
Evaluare: 4.83
Tu:
Evalueaza reteta!
Adauga la Meniul de Favorite
Reteta prezenta in Meniul de Favorite
Deschide Meniul de Favorite
Imprima reteta
Portii: 1 cozonac
Preparare: 30 minute
Gatire: 45 minute
Asteptare: 2 ore

Ingredientele retetei de Cozonac de casa cu rahat

Cantitati de ingrediente pentru: cozonac
Aluat de cozonac de casa
  • 350 g Faina de grau cu adaos de gluten si enzime, gen Grania
  • 175 g Lapte dulce cald dar nu fierbinte
  • 80 g Zahar 
  • 50 g Unt 80% grasime 
  • 2 buc Galbenus de ou 
  • 5 g Esenta de vanilie 
  • 7 g Drojdie uscata 
Umplutura pentru cozonac de casa
  • 200 g Rahat asortat sau doar cu cacao
  • 5 g Cacao (1 lingurita)

Instructiunile retetei de Cozonac de casa cu rahat

Maia:
  1. Intr-un bol mic combina drojdia, 1 lingura de faina, 1 lingurita de zahar
    Cozonac de casa
  2. Amesteca-le si adauga lapte caldut pana obtii o maia de consistenta unei smantani nu prea lichide
    Cozonac de casa
  3. Las-o la crescut intr-un loc ferit pana cand creste destul de mult (la mine a dorat vreo 20 de minute). Intre timp adauga zaharul in lapte si amesteca pana cand zaharul se topeste complet (vei folosi amestecul de lapte si zahar mai tarziu in aluat)
    Cozonac de casa
Aluat:
  1. Intr-un bol mai mare (sau in bolul mixerului) amesteca faina, maiaua si cele doua galbenusuri pana cand incepe sa se formeze aluatul de cozonac de casa
    Cozonac de casa
  2. In timpul framantarii adauga pe rand laptele cu zaharul topit, apoi vanilia, apoi untul putin cate putin. Framanta cel putin 5-10 minute pana cand aluatul este ferm si lucios. Daca e prea moale poti adauga faina; daca e prea tare poti adauga lapte.
    Cozonac de casa
  3. Acopera cu o folie sau un prosop ud si pune la crescut intr-un loc ferit. Daca este caldut (gen bucatarie) va creste in ~2 ore, sau poti sa il pui la frigider peste noapte! Aluatul este crescut cand si-a dublat sau triplat volumul (combinatiile de faina Grania cu drojdie dr Oetker cresc mult peste dublu in volum, chiar si la frigider)
    Cozonac de casa
  4. La desprinderea de vasul in care a crescut se vede cat de aerat este aluatul
    Cozonac de casa
Montare:
  1. Pune hartie de copt intr-o tava nu prea mare
    Cozonac de casa
  2. Intinde aluatul cu mana pe masa unsa cu o lingura de ulei
    Cozonac de casa
  3. Distribuie rahatul cat mai uniform pe foaia de aluat, cu grija sa pui rahat pana la marginile laterale, astfel incat sa ai umplutura si in feliile din capatul cozonacului, cand il vei taia :-)
    Cozonac de casa
  4. Presara o lingurita de cacao
    Cozonac de casa
  5. Ruleaza aluatul de cozonac de casa
    Cozonac de casa
  6. Pune cozonacul rulat in tava. Aluatul trebuie sa umple aproximativ doua treimi din tava astfel incat cozonacul sa creasca putin peste margini dar sa nu dea pe dinafara la cuptor
    Cozonac de casa
  7. Lasa cozonacul sa se "odihneasca" vreo 20 de minute apoi presara deasupra ciocolata de menaj rasa sau un alt ornament de prajitura care iti place
    Cozonac de casa
Coacere:
  1. Pune la cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius si lasa-l 40 sau 50 de minute. In final inteapa-l cu o scobitoare si apoi treci scobitoarea printre degete: daca este uscata cozonacul este gata
    Cozonac de casa
  2. Lasa cozonacul de casa sa se raceasca in tava macar vreo 30 de minute, astfel incat sa-si stabilizeze forma. Apoi il poti scoate tragand de marginile hartiei de copt

Notitele retetei de Cozonac de casa cu rahat

Un cozonac la fel de spectaculos dar fara framantare gasesti aici!

Ca sa iti faci o idee despre cat creste aluatul din aceasta reteta de cozonac de casa am pozat bolul cu aluat inainte si dupa ce a crescut. Arata asa: :-)

Cum creste aluatul de cozonac pufos