Reteta asta de cozonac de post e imposibil de deosebit de un cozonac normal, cu lapte si oua. Datorita faptului ca se face cu maia vei obtine un cozonac de post pufos si aromat.
In plus creste mai rapid decat cozonacul clasic si e mai putin pretentios, ceea ce il face mai simplu de facut si mai rapid.
(Daca vrei un cozonac de post cu aspect mai sofisticat urmeaza metoda Danielei prezentata aici)
Reteta de Cozonac de post cu nuca, simplu si rapid
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 1 | cozonac |
Preparare: | 30 | minute |
Gatire: | 45 | minute |
Asteptare: | 60 | minute |
Ingredientele retetei de Cozonac de post cu nuca, simplu si rapid
Cantitati de ingrediente pentru: cozonac- 500 g Faina de grau
- 200 g Apa
- 100 g Ulei de floarea soarelui
- 100 g Zahar
- 7 g Drojdie uscata 1 plic
- 5 g Coaja rasa de lamaie
- 150 g Miez de nuca maruntit
- 100 g Zahar pudra
- 50 g Ulei de floarea soarelui
Instructiunile retetei de Cozonac de post cu nuca, simplu si rapid
- Intr-un castron mic amesteca drojdia cu o lingura de faina, putin zahar pudra (jumatate de lingurita) si putina apa calduta, pana cand obtii o crema aproape lichida
- Pune maiaua la loc caldut si asteapta sa-si dubleze volumul
- Dizolva zaharul in apa si pune deoparte
- Pune faina si sarea intr-un bol mai mare (sau in bolul mixerului daca vei framanta "mecanizat") si adauga maiaua crescuta
- Incepe sa amesteci cu mana sau cu mixerul la viteza mica, folosind carligul
- Adauga pe rand apa cu zahar, coaja de lamaie, iar la final uleiul, cate putin
- Framanta pana cand aluatul devine lucios si se dezlipeste de bol, apoi pune la crescut intr-un loc ferit, acoperit cu o folie alimentara
- Intr-un bol amesteca zaharul pudra cu miezul de nuca maruntit (nu prea marunt pentru ca textura oferita de bucatile de nuca e delicioasa)
- Adauga ulei cate putin pana cand obtii un amestec destul de tare
- Pregateste o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si pre-incalzeste cuptorul la 180 de grade (sau mediu, pe gaz)
- Cand aluatul de cozonac de post isi dubleaza volumul (mie mi-a luat vreo ora) intinde-l pe un blat presarat cu faina astfel incat sa obtii un patrat cu latura de dimensiunea lungimii tavii de cozonac
- Intinde umplutura de nuca uniform pe doua treimi din foaia de aluat si ruleaza totul ca o rulada
- Pune cozonacul in tava si lasa-l sa se odihneasca vreo 15 minute
- Unge cu putin ulei si presara miez de nuca si zahar tos; apoi pune cozonacul la cuptor, 40-50 de minute la 180 de grade celsius
- Cand e rumenit si scobitoarea iese *aproape* uscata cozonacul de post este gata; scoate-l din cuptor si lasa-l la racit in tava
- Dezlipeste cu grija hartia de copt, taie felii si serveste! Pofta buna!
Notitele retetei de Cozonac de post cu nuca, simplu si rapid
Am masurat toate ingredientele in grame - am ales sa le masor asa pentru ca este mai usor si mult mai precis. Stiu ca e neobisnuit sa masuram apa in grame de exemplu dar in felul asta poti pune castronul pe cantar, adaugi cate un ingredient, apoi resetezi tara cantarului la zero, adaugi urmatorul ingredient si tot asa... Mult mai usor :-)
Un cozonac de post cu aspect deosebit cu o reteta bine explicata gasesti aici ;-)