O reteta de crema de vanilie fina, aromata, excelenta pentru prajituri, torturi, rulouri sau ca baza pentru alte creme. Reteta este excelenta pentru cei care evita prepararea cremelor de oua pe foc pentru ca se coaguleaza oul si iese in final o omleta dulce. O reteta fara riscuri!
In cazul in care nu ai prin casa amidon si ai budinca de vanilie la plic, o poti folosi pe aceea, pentru ca majoritatea acestora asta contin: amidon, aroma si colorant. Verifica totusi inainte pe plic, la ingrediente.
Atentie la confuzii, amidonul nu este amoniu sau amoniac sau orice altceva. Nici bicarbonat sau praf de copt.
Despre aromatizantul principal-vanilia-eu folosesc vanilina care este sub forma de pulbere si daca ai acasa, foloseste-o cu incredere. Stiu ca nu este chiar la indemana pentru ca nu prea se gaseste prin supermarketuri, astfel ca poti folosi esenta de vanilie sau pastaie de vanilie.
Cat despre lupta dintre pastaia de vanilie versus esenta sau aroma de vanilile, natural versus sintetic, am gasit un articol interesant care merita citit si al carui link este mai jos, la notitele retetei.
Reteta de Crema de vanilie
| Adauga la Meniul de Favorite Reteta prezenta in Meniul de Favorite | Deschide Meniul de Favorite | Imprima reteta |
Portii: | 10 | portii |
Preparare: | 10 | minute |
Gatire: | 15 | minute |
Ingredientele retetei de Crema de vanilie
Cantitati de ingrediente pentru: portii- 500 ml Lapte dulce
- 120 grame Zahar
- 4 buc Galbenus de ou (oua mari)
- 40 grame Amidon de porumb
- 10 grame Esenta de vanilie (2 lingurite)
Instructiunile retetei de Crema de vanilie
- Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile pune-le la pastrare in frigider pentru folosirea lor in alt preparat, de exemplu bezele.
- Galbenusurile pune-le intr-un castron, adauga zaharul peste ele, esenta de vanilie sau semintele de la pastaie de vanilie si amesteca bine nu doar pentru omogenizare ci pana cand rezulta o crema.
- Pune amidonul intr-un bol foarte mic sau intr-o cescuta si adauga 50 ml (cam 3 linguri) de lapte rece (nu fierbinte).
- Amesteca pana la dizolvarea completa a amidonului, trebuie sa rezulte o pasta lichida, fara aglomerari.
- Pune restul de lapte intr-o craticioara si incalzeste pe foc. Laptele nu trebuie sa fie fierbinte, doar incalzit, cat sa suporte degetul.
- Adauga laptele peste crema de galbenusuri, turnand cate putin in fir subtire si amestecand continuu cu un tel.
- Adauga si amidonul dizolvat si amesteca.
- Pune craticioara pe foc mic spre mediu si lasa la fiert, amestecand continuu, pana cand se ingroasa crema, ca o budinca. Daca ti-e teama sa pui direct pe foc, poti pune la bain marie insa parerea mea de om care a stricat multe creme de ou, este ca nu se va intampla nimic rau, pentru ca are suficient lapte.
- Gusta daca este suficient de vanilata si eventual mai poti adauga aroma de vanilie.
- Ia crema de vanilie de pe foc si las-o la racit, acoperita cu o folie de plastic alimentara, (folia sa vina in contact cu crema) ca sa nu prinda pojghita.
- Poti depozita astfel crema de vanilie la frigider pentru 3 zile sau o poti folosi imediat.
Notitele retetei de Crema de vanilie
Despre vanilie, natural sau sintetic, am gasit un articol interesant, aici.